Украинската посланичка отиде в министерствата на отбраната и икономиката

OFFNews 11 април 2023 в 20:07 4222 1

Никола Стоянов и Олеся Илашчук

Снимка mi.government.bg

Никола Стоянов и Олеся Илашчук

Новоназначеният посланик на Украйна в България Олеся Илашчук се срещна днес с министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на икономиката Никола Стоянов

„България твърдо стои зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна“. Това е заявил министърът на отбраната по време на срещата с Олеся Илашчук.

Стоянов е запознал Илашчук с решенията на Народното събрание за оказване на хуманитарна, военно-техническа и военна помощ на Украйна.

„Страната ни участва и в мисията на ЕС EUMAM. Имаме готовност за обучение на бойни санитари и очакваме заявките на украинската страна“, каза министърът на отбраната.

Олеся Илашчук е благодарила "за оказаната от България помощ за Украйна, както и за подкрепата за нейната европейска и евроатлантическа интеграция".

Тя е подчертала, че Украйна винаги е била верен партньор на България и е изразила надежда ефективното сътрудничество между двете страни да продължи.

По-рано днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна с Олеся Илашчук. Двамата са обсъдили "състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество в икономическата сфера, както и възможностите за задълбочаване на търговските връзки между страните".

"В Украйна се намира българска историческа диаспора от над 200 хил. души, която допълнително подсилва нашите отношения и създава солидна основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес", каза министър Стоянов.

Той допълни, че двете страни имат традиционно добри икономически отношения и Украйна през годините е сред водещите търговски партньори на България.

„Двете страни показаха, че поддържат и надграждат икономическите си връзки, дори в условия на война“, каза още Никола Стоянов.

Той подчерта солидарността на България с украинския народ и готовността на българските компании да участват активно в процеса на възстановяване на държавата след края на военните действия, „който всички се надяваме да дойде колкото е възможно по-скоро“.

Стоянов е повдигнал темата и "за повишения внос на зърно и слънчоглед от Украйна и подчерта нуждата да се намери балансирано решение за региона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

11.04 2023 в 21:53

Тъпоъгълния,

Теб единствено в бригадата в Карлуково могат да те зачислят. За войник ставаш по-малко и от тая мома. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки