Удар под кръста: БАН прекрати мандата на директора на НИМХ, цялото ръководство напуска от солидарност

OFFNews 30 август 2018 в 14:59 7318 6

Ден след масовия протест на работещите в Националния институт по метеорология и хидрология, последван от категоричното обещание на правителството, че мизерстващите синоптици ще бъдат изведени от структурата на БАН, ръководството на Академията реагира с удар под кръста.

То прекрати мандата на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Възмутени от БАН и солидарни с него, всички от ръководството напускат.

"Ние имаме достатъчно "симпатизанти" в БАН, така че това беше очаквано за нас", посочи в първия си коментар пред програма "Хоризонт" на БНР проф. Брънзов.

Той застана плътно зад исканията на колегите си за излизане от БАН. 

"За мен това е причината. Не знам защо те очакват, че за мен по-важен е директорският пост, а не колегите. Твърде наивно очакване от тяхна страна: че ще се обърна срещу колегите си, за да защитавам интересите на някаква група хора от БАН", заяви професорът.

След петмесечни протести срещу мизерното финансиране, което Общото събрание на БАН отпуска на НИМХ, институтът поиска държавата да го извади от структурата на Академията. Желанието на синоптиците е да минат под шапката на Министерството на образованието и науката.

Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев обеща това да се случи. Трима представители на протестиралите вчера пред сградата на Министерския съвет работещи в НИМХ бяха поканени в МС, където течеше редовното заседание на правителството. След срещата Вълчев заяви, че ОС на БАН ще гласува решение за отделянето на института до 10 септември и предупреди, че ако това не се случи, ще предложи законодателни промени, които ще доведат волята му до изпълнение независимо от желанието или нежеланието за това в БАН.

В същото време, досегашният директор на института проф. Брънзов призна, че върху него е упражняван натиск „поне от три месеца“ по различни канали. В предаването "12+3" той определи отстраняването си като странен, неразумен и нерационален ход, след постигнатата договореност за мирно разделяне между НИМХ и БАН.

„За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо“, коментира проф. Брънзов.

Според зам.-председателя на БАН Константин Хаджииванов мотивите за решението са "неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба".

Той увери, че процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора на НИМХ.

"Мога да ви кажа - това вече е малко мое лично мнение, по този начин се надяваме процедурата да протече по-леко", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

30.08 2018 в 22:30

Затова собствено, и великият специалистор по метеорологията ББ, рязко е застанал на страната на продалият се чиновник. А не на страната на националната ценност БАН.

23293

5

Стефан

30.08 2018 в 22:25

По времето на запекът Цункай Джиджи, тъкмо тая територия на БАН внезапно беше обявена за застрояване с "общежития за млади научни работници", и понеже БАН не се съгласи с тая очевидна глупост - там спряха заплатите.
Сега значи същата територия вече нямало да е на БАН, а на Бойко. И пак ще построят.

23293

4

Стефан

30.08 2018 в 22:16

А после очевидно директорът, пред пенсия, е решил да приватизира института. Един вид - "АЗ Продавам данните от метеостанциите - е сеа ше станете милионери, само викайте за мене!"
Хубаво, ама сега всеки, който се нуждае от тия данни, просто обхожда незащитените смартфони на интересуващата го територия, и има моментните данни. За тая работа не му трябва сакото на пенсионирания директор. Кой какво може да направи с толкова много метеоданни е друг въпрос, НИМХ например - не може нищо. Нито директорът му, след като открадне Института, и уволни персонала. Освен да продаде територията за грозни блокове в Младост.

23293

3

Стефан

30.08 2018 в 22:07

Понеже преди 90-та това беше едно цяло, и после си остана така. В другите научни области фундаменталните науки бяха в БАН, приложните - в отрасловите институти, собственост на министерствата. А това си беше едно цяло, и всичко беше наред.
После БАН обедня реално, а "цункай Джиджи" докара работата до абсурд.
Пак по това време, доган и дпс гепиха метеостанциите. Понеже това било, и на територии на. Честни частници.
После още някоя година работата куцаше, и тъкмо от тоя институт изхвърляха стотици тонове апаратура. Тип "остаряла" и "вече забранена в ес".
Сега, аз не знам къде и защо "в ЕС" са забранени еталоните за единиците-мерки, но по радиото чух и такива бръщолевения от "колега".

7990

2

researcher

30.08 2018 в 21:53

Днес прочетох в друга медия, че 94% от работещите в НИМХ искали да се отделят от БАН, но 86% от учените искали да останат. Елементарната логика ми казва, че в НИМХ учените са не-повече от 5% !!! Може ли някой да ме светне какво търсят другите в научен институт, па макар и с приложна насоченост, ако не са учени!

23293

1

Стефан

30.08 2018 в 17:07

Е, най-накрая и в БАН да заработи имунната система.
А то днеска ХМС-то, понеже имало метеостанции, утре ИКИ-то, понеже имало курсове за дронове, други ден Институтът по опяване на разумът. Понеже също има бизнес. С погребения и панахиди.
Всички дългогодишни директори, правят глупости преди пенсия. Тоя надмина предшестващите го.
Хубаво - вземи си каквото ти трябва от кабинета, и каквото смяташ за свое от апаратурата. Лично ще те подкрепям, с всички сили.
Но Институтът, все пак НЕ Е твой.
Да разказвам ли публични тайни от подобни случки? Или Вождът и Учителят сам ще се усети, че го пързалят по детски?