Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Министър Вълчев пред OFFNews: Ще помогнем на синоптиците, НИМХ може да излезе от БАН

Александра Маркарян 08 август 2018 в 16:07 6188 2

Снимка БГНЕС, архив

В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на Българската академия на науките поиска отделянето си от БАН и преминаването на структурата към Министерството на образованието и науката. Причината е острото неразбирателство между НИМХ и Общото събрание на БАН, в резултат на което, по думите на метеоролози, НИМХ е на ръба на оцеляването, като под въпрос е дори плащането на сметките за ток и комуникации, които са жизненоважни за измерванията.

Склонен ли е министърът на образованието Красимир Вълчев да предложи промяна и институтът да бъде изведен от структурата на БАН и да мине на пряко подчинение на МОН? Ето какво отговори той, потърсен от OFFNews.

- Министър Вълчев, как гледате на искането на писмото в НИМХ до премиера институтът да бъде изведен от структурата на БАН и да мине директно под структурата на МОН?

- Разговарях с ръководството на БАН и ръководството на института. Препоръчах им в режим на диалог да намерят изход от ситуацията. Ако няма такова решение в разумен срок, ще предложим решение за законодателно уреждане на статута и дейността на института извън структурата на Академията.

- Как може да стане това? От НИМХ твърдят, че днес, три месеца от началото на протеста им няма диалог и разговорът с ръководството на БАН "е в миналото"?

- Факт е, че има ситуация на противопоставяне. За съжаление, от последната среща при мен преди малко повече от месец ситуацията се влоши, няма разбиране от страна на ръководството на БАН, и по точно - Общото събрание, за спецификата на дейността на НИМХ. Това, което беше поето като ангажименти от страна на БАН към НИМХ не беше изпълнено. Надявам се през следващите дни да се промени отношението и да се намери решение.

- Какво поражда конфликта между тях?

- Не мога да коментирам има ли лични мотиви, но има два скорошни проблема и един дългосрочен. Скорошните са разпределението на 15-те милиона, които бяха предоставени в началото на годината и това, че НИМХ е получил много малка част от тях, тъй като не е отчетен статутът му на национална хидро-метеорологична служба. Второто е неизпълненият ангажимент от страна на ръководството на БАН.

А това, което виждам от тяхното писмо е негативната оценка за дългосрочното им съществуване и развитие в рамките на БАН при неразбиране и неоценяване на дейността им от страна най-вече на Общото събрание. Те не отправят обвинения към председателя, а към Общото събрание и това е така, защото центърът на вземане на решения е изместен към общото събрание в рамките на структурата на БАН.

За какви пари става дума? Каква сума им е необходима, за да работят нормално?

Това е много трудно да се каже. До края на годината, за да осъществяват дейността си, им е необходима подкрепа за финансиране на разходите за издръжка и те бяха казали, че те са около милион. Дали сме им допълнително 300 хил. лева до момента, ще търсим възможности още да ги подкрепим, но договорката при мен беше ние частично да ги подкрепим, БАН също да ги подкрепи частично.

Вече ако говорим за увеличение на заплатите, сумата става по-висока и не сме говорили за тази година за това, говорихме за следващата година.

Каква е средната заплата сега?

Не мога да кажа. Това, което мога да кажа е, че със сигурност, независимо дали останат в структурата на БАН, или бъдат изведени, ще търсим вариант за допълнителна бюджетна подкрепа с бюджета за 2019 г. на НИМХ. Не мога да кажа колко, защото това е бюджет, който тепърва ще се прави и ще се договарят параметри.

При всички случаи ще ги подкрепим допълнително и до края на годината, защото, за разлика от другите институти на БАН, чиято основна дейност, да не кажа почти цялата, е научна, която те сами си възлагат, при НИМХ имаме нормативно възложена обществена задача по обслужване на държавата и обществото: 24 часа, 12 месеца в годината, 365 дни те осъществяват тази дейност.

Нагласата ни е да ги подпомогнем още до края на годината. Отчитам тяхното място и значение. Въпрос е на бюджетни възможности, но ще ги подкрепим в максимална степен.

Ако се стигне до изваждането им от структурата на БАН, в какъв срок би могло да стане това и как би изглеждала новата организация?

Може би разумен срок е до края на годината, защото задължително ще изисква законодателна промяна, няма да стане с подзаконов нормативен акт. Най-рано от 1 януари 2019 г. могат да бъдат изведени от структурата на Академията.

А за структурата - вторичен въпрос е дали ще бъдат второстепенен разпоредител към нас или Министерството на околната среда и водите. Има логика да са към нас, за да запазят статута си на научна организация, тъй като обслужват редица министерства - на отбраната, на околната среда и водите, на земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

13.08 2018 в 03:18

Безумие.
Не съм метеоролог, даже не съм учил това. Каквото съм чувал от колеги в студентските години - това ще е реално безумие.
Преди време, ахмеддоган приватизира метеостанциите, и ги затри. По чия поръчка - един вид не се сещам. Сега ще затрият и събирането на информацията от останалите, или как?
В Наказателният кодекс вече няма ли параграфи за държавна измяна?

11671

1

безпартийна

08.08 2018 в 20:26

Ако НИМХ излезе от БАН, заради функциите, които изпълнява за държавата, си мисля, че скоро след това ще го последват някои други институти с подобни функции. Не ги изреждам, защото в сегашния сайт на БАН списък с институтите липсва. Има някакви направления. Не ми се иска да съм на мястото на акад. Юлиян Ревалски, който като председател на БАН, заради състава на Общото събрание, ще е този, при когото Академията се е разпаднала.
 
X

Подкастът на OFFNews