Тристранката разделена за пенсионното осигуряване

OFFNews Последна промяна на 25 август 2015 в 14:02 2840 1

Снимка БГНЕС

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество са разделени по темата за пенсионното осигуряване.

Като цяло синдикатите и работодателите нямат противоречия относно целта проекта за Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация.

В момента, когато човек постъпи на работа в някоя фирма, той може да избере къде да се осигурява - дали в частен пенсионен фонд или в НОИ. Ако новопостъпилият не направи този избор, работодателят му по подразбиране започва да го осигурява в частен фонд. Целта на обсъжданата наредба е да регламентира начина, по който въпросният служител би могъл да се прехвърли от частен пенсионен фонд към НОИ, ако размисли, или пък обратното.

Напрежение на днешното заседание на НСТС се появи, когато работодателите предложиха, когато отиваме в НОИ да се прехвърлим от частен пенсионен фонд към държавното обществено осигуряване (ДОО), да носим и подпис, който да е нотариално заверен. Това би създало неудобство в процедурата и би ни натоварило с още една такса.

От КРИБ, КНСБ и КТ „Подкрепа" декларираха, че подкрепят Наредбата за реда и избор на осигуряване във вида, в който е представена от министъра на финансите Владислав Горанов. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов направи контрапредложение на това на работодателите. Според него трябва да отпадне 5-процентната такса за управление на частния фонд, която всеки от нас заплаща като част от вноската си в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2015 в 17:31

Капучино нещастни! 5% от вноската не е проблема - това е под 1,5% от пенсията. Проблема е в 1% от сумата без значение дали има доходност! Тя изяжда над 25%! И що не кажете, че нетната доходност не е нетна по закон? КСОто не отчита удръжките и инфлацията при доходността!