Три вида зенитно-ракетни комплекси ще бъдат показани на парада за 6 май

OFFNews 28 април 2018 в 06:44 14020 0

С-300 (SA-10)

Снимка ВВС

Три вида зенитно-ракетни комплекси ще бъдат показани на парада за 6 май в София. 

Традиционно на жълтите павета гастролират леки сухопътни машини и летателна техника, но тази година военното министерство е решило да извади и рядко показвани оръжия. 

Гвоздеят в програмата на парада ще бъде зенитно-ракетният комплекс С-300 (SA-10), който е и най-съвременният зенитно-ракетен комплекс от състава на Военновъздушните сили на въоръжение в българската армия.

Предназначен е за унищожаване на въздушни противникови цели на височини до 27 км и в зона за поражение до 75 км, условия на интензивно радиолокационно противодействие.

Комплексът е способен да унищожава едновременно до 6 цели във всякакви метеорологични условия.

Екипажът му се състои от двама военнослужещи и развива максимална скорост от 80 км/ч.

Комплексът носи денонощно бойно дежурство за гарантиране на въздушния суверенитет на страната и за защита на стратегически обекти на родна територия. 

Снимка: Военновъздушни сили

На парада ще бъдат показани и други два комплекса - С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5). И двата представляват транспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети. На SA-3 има ракети със среден обсег на действие, които могат да поразяват цели на височина до 18 км в зона за поражение до 24 км. SA-5 пък превозват зенитно-управляеми ракети с голям обсег на действие. Те могат да унищожават вражеска летателна техника на височина до 29 км, в зона за поражение до 250 км.

Екипажът и на двете машини се състои от по двама души. 

Традиционно парадът ще бъде открит от вертолет вертолет Ми-17, който ще прелети с 80 км в час над площада на височина 100 метра. Зрителите ще видят и бойна авиация, сред които МиГ-29 и голям брой сухопътна техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови