Трайчо Трайков: Арх. Здравков подписа заповед да се махнат металните конструкции на Капитолия

Обсъждат се детайлите за освобождаване на 12 дка общинска собственост в Борисовата градина, оградени заедно с къпалнята "Мария Луиза"

OFFNews 11 януари 2022 в 10:49 2715 0

Главният архитект на София Здравко Здравков е подписал заповедта за премахване на бетонните фундаменти с метални конструкции в автокъща Капитолия в Борисовата градина. 

Очаквам скоро да я получим и да продължим по процедурата, съобщи районният кмет на община Средец Трайчо Трайков във фейсбук.

Имахме разговор и по детайли от плана ни за освобождаване на достъпа до 12-те дка общинска собственост, които в момента са заградени заедно с къпалнята "Мария Луиза", информира още Трайков. Вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата, съобщи кметът още в началото на януари. 

Площта се намира между къпалнята и някогашния колодрум в Борисовата

Столичната община от 2003 г. е апортирала къпалнята в съвместно дружество и фирма на групировката ВИС 2, заменена по-късно от фирми на Румен Гайтански-Вълка, наречено "Парк Мария Луиза" АД. Тези 12 дка обаче не влизат в съвместното дружество с общинското "Софийски имоти". 

В проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, изготвен от проф.арх. Атанас Ковачев в този терен беше отредено възстановяването на сградата на някогашното (преди 1944 г.) Климатично училище. След критики при първото обществено обсъждане на проекта за ПУП, кметът Йорданка Фандъкова настоя този строеж да отпадне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови