Цяло село помага на приемна майка, останала без къща след пожар

OFFNews 21 март 2016 в 15:39 2706 1

Цяло село помага на приемна майка, чието дете е било отнето, след като пожар изпепелил къщата ѝ в с. Момчиловци, съобщава Нова телевизия.

Пожарът станал вечерта на 9 март, когато за минути 150-годишния дом на Роска изгорял за минути. Огънят избухнал след късо съединение в библиотеката, като по това време в къщата били тя, майка ѝ, двете ѝ биологични деца и момченцето, за което се грижи от три години.

Съсед вижда дим и се втурва към къщата. Малко преди пожара обаче в селото водата била спряна заради авария. Така преди да дойде екип на пожарната, таванът на къщата се срутил.

„Момчиловци се намира на 20 км от Смолян. В най-добрия случай пожарната е тук след 25 мин., време твърде дълго, за да бъдат предотвратени щетите, които да нанесат огъня”, разказва кметът на селото Сийка Сукова.

Няколко дни след пожара социалните отнемат малкото момченце от приемната му майка. Оттам обясняват, че решението е било взето преди инцидента, а целта е детето да е близо до биологичната майка. "Беше шок за нас, че без предварителна подготовка за детето, без да разбере нищо, просто го преместиха", казва Роска и добавя, че за детето преместването е било голяма травма. "Това е душичка. Не може да бъде преместено като предмет”, каза още жената.

Роска не е чувала детето, откакто са го взели. Вече се е примирила, че момченцето, на което е била майка три години, няма да се върне при нея. Съвсем скоро тя и семейството ѝ ще бъдат приютени в къща на приятелка. Но онова, което най-много иска, е да се върне в собствената си къща.

От този момент обаче цялото село се е заело да ѝ помогне. То организират кампания, а над 1300 души от цялото село са се включили в нея. Открита е и дарителска сметка, като целта е жената да възстанови дома си. Кутии за дарения са сложени във всеки търговски обект в селото. В тях всеки може да сложи своето дарение за Роска и семейството ѝ.

„Граден живот пет поколения и за половин час сриваш се до нулата. В момента не мога да се осъзная. В един миг нямам нищо…”, казва Роска.

Роска не е чувала детето, откакто са ѝ го взели. Вече се е примирила, че момченцето, на което е била майка три години, няма да се върне при нея. Съвсем скоро тя и семейството ѝ ще бъдат приютени в къща на приятелка. Домът вече е ремонтиран и очаква майката и детето да се нанесат в него. Но онова, което най-много иска, е да се върне у дома.

„В дарителската сметка до момента са постъпили 2200 лева. Трябват ни около 50 000, за да може да бъде възстановена къщата, в която ще живеят Роска и семейството ѝ", обясни кметът на Момчиловци Сийка Сукова.

Дарителската сметка, по която може да превеждате средства за пострадалото семейство:

BIC: SOMBBGSF
IBAN: BG02SOMB91301060320901
Общинска банка
Титуляр на сметката: Роска Николова Георгиева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!