Онкоболна жена в тежка битка със здравната система в България

Вероника Шербанова Последна промяна на 22 ноември 2015 в 16:31 22633 28

Снимка Сергей Антонов

Поставянето на диагноза рак винаги е нещо, което преобръща живота на един човек и на неговите близки. Заболяването е непрестанна борба за живот, до последния момент. Много болни обаче стават неволни участници и в друга битка, която понякога се оказва също толкова трудна - със здравната система в България.  

Преди 4 години 39-годишната Росица Салорова се разделя със съпруга си, като взема със себе си и сина си, като разказва, че и двамата са били психически малтретирани. Силният психически стрес отключва здравословни проблеми и Росица започва да получава силни кръвотечения, за които лекари не могат да открият причината в продължение на повече от 3 години.

Кръвотеченията се появяват отново и отново в моменти на силен стрес.

Отначало й казват, че е нормално и няма от какво да се притеснява. По-късно откриват киста на яйчника.

Миналата година цитонамазката показа проблем и отидох на биопсия. По това време получих кръвоизлив, който продължи много време – около 20 дни. Лекарката се изплаши и ми каза да отида в Майчин дом. Отидох с направление, но в болницата ми казаха, че не съм за там и ми посочиха определен кабинет, в който всичко беше платено. Там лекарката ми взе биопсия, взе ми изследвания. За всичко платих 120 лева. Поиска ми още 200 лева за туморни маркери, но аз нямах толкова в себе си и отказах, разказва Росица.

Биопсията показва локален рак на шийката на матката, а лекарят обяснява единствено, че резултатите от биопсията не са истински, защото са много положителни. Въпреки това тя е готова да направи веднага конизация, за която иска 350 лева. 

Росица Салорова отишла за второ мнение в Първа АГ болница, където показала материала от биопсията. Лекарят й поискал 20 лева, които да даде на патолога, който ще прегледа материала, тъй като „от нея няма да вземе пари“.

Влезе при патолога със стъкълцата, след това излезе и тръгна нанякъде с тях. Малко по-късно се върна и ми каза, че ги счупил. Попита ме за какво са ми, след като го имам на хартия написано, и каза, че вече е записал час за операция и е готов веднага да ме оперира. Часът беше за 13 декември миналата година. След това се сети, че всъщност до момента не ме е преглеждал и ме повика в частния си кабинет за преглед, разказва тя.

Отидох в кабинета му и той ме прегледа набързо. Обвини ме, че не съм ходила редовно на преглед. Аз обаче казах, че съм ходила на преглед съвсем редовно, включително в неговия кабинет, но досега не са ми казали нищо. Медицинската сестра пък ме предупреди, че ако не е локален рак, има опасност при операцията да се пръсне. Затова реших да отложа операцията, продължава разказа си Росица.

Следващата й стъпка е Онкологията - през декември миналата година.

Лекарката там само ме погледна и каза, че въобще не става въпрос за локален рак, а за нещо съвсем друго, което налага пълна хистектомия, но за да се докаже твърдението й, трябва нова биопсия, която да се направи скенер. Попитах я дали не е опасно да се взема втори път биопсия, понеже съм чувала, че на Запад отбягват и правят различни изследвания. Тя ми каза, че няма три пъти да обяснява едно и също в рамките на 5 минути. Каза ми, че идват празници, да си помисля и след това да дойда, обяснява Росица.

Тогава тя е видяла тумор с размер 6 см, поне според документите. Тя нищо не ми каза и не ми обясни, друга лекарка ми каза по документите. След това ходих и при други лекари и всеки ми казваше нещо различно – един каза, че е рак на яйчника, друг – друго. 

Следва нов силен кръвоизлив и припадък, затова Росица решава да отиде в частна клиника. Там обаче пак я изпращат вкъщи, като само ѝ назначават час за абразио. 

От поредната доза изследвания се разбира, че хемоглубинът ѝ е много нисък - 65, затова се налага да я приемат спешно в болница, където ѝ преливат кръв. 

След това решава да отиде на ореглед при проф. Горчев и проф. Томов, за да разбере каква операция ще се наложи и дали има разсейки. 

И двамата не видяха тумор, макар че според лекарката в Онкологията беше с големина 6 см. Затова реших и при тях да не правя операцията, защото не ми вдъхнаха доверие, разказва Росица Салорова.

Излизат резултатите от изследванията, които показват, че туморът е злокачествен.

Реших, че трябва да се направи скенер, за да се види докъде е стигнало. Скенерът показа, че има разсейки и че туморът е с големина 8 см. Наложи се да си заплатя и скенера – 260 лева, защото отново отказаха да ми дадат направление. Отказваха да ми дадат направление по различни причини – едни не виждаха тумора и казваха, че нямат основание да ми дадат, други казват, че нямат. Гледат на теб не като човек, а като касичка, възмущава се Росица.

Преди около две седмици Росица отново има кръвоизлив и припада. Викат линейка и тя я откарва в Майчин дом. 

Там започнаха също да ми се карат и да ме питат защо изобщо съм отишла там, а не в Онкологията, защо съм чакала толкова. Аз имах в себе си инжекция, за да ми спре кървенето, и помолих поне нея да ми сложат. Те отказаха и ме изпратиха да си ходя, като казаха ако вечерта нещо се случи, да отида пак за тампонада, а иначе на следващия ден да отида пак в частния кабинет, за да ми кажат дали професорът ще се съгласи да ме оперира, обяснява тя.

Нито един от лекарите, при които отидох, не ми обясни каква точно ми е диагнозата и какво лечение се налага, колкото и да ги молех. Всичко съм разчела сама от епикризата. Така разбрах за тумора, че имам разсейки в пикочния мехур и малкия таз. През цялото време ми казваха само "трябва операция, ще се прави пълна хистектомия" или "трябва операция, ще се изреже една част", но никой не ми обясни какво и защо се налага, какво ми е състоянието, разказва още жената.

След това отидох при д-р Начев в Майчин дом, платих 160 лева за прегледа. Лекарят първо видя кистата, след това се оказа, че това може да е било пикочният мехур, не беше сигурен. Поисках да ми обясни все пак дали кистата е там или се е спукала, а той ми се развика да не разсъждавам много и ми каза да отида за ЯМР в „Пирогов”, като там ще ми кажат колко трябва да платя. Каза, че има шанс да се оперирам, но ще се установи дали първо лъчетерапия или първо операция трябва да се направи, казва тя.

Исках просто някой да ми обясни всичко и да ми каже какви са рисковете при всяко действие, за да знам какво да направя. Дали има шанс да остана на легло. Аз сама си гледам детето, което е на 9 години, сама го издържам, плащам наем. Ако съм на легло и не работя, ще останем на улицата. Човек има право да избира как да се лекува и в крайна сметка, ако е стигнало до това, как да умре, категорична е Росица.

При поредното проучване в интернет разбира за метода на италианския онколог Тулио Симончини.

Изпратих му всички документи и той ми даде надежда, че има шанс да се направи операция и да се третират разсейките след това, казва жената.

Операцията може да се направи в Сърбия. Ще струва 12 000 евро, като сумата включва и престой в болницата в рамките на четири дни. Росица обаче не може да си позволи тази сума, затова отваря дарителска сметка, която е единственият й шанс да събере необходимата сума. 

Всеки, който има желание да ѝ помогне, може да направи това чрез дарителската сметка:

Юробанк

Росица Петрова Салорова

BG30BPBI79404026994802

paypal: [email protected].com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

29

Siap

27.11 2018 в 21:35

И на мен казаха да не чета. В мрежата пишат Ужасно съжалявам, защото на нея ще и струва живота, аз поне не съм толкова тежък случай. Засега. Ето истината за бг лекаря.

3010

28

Siap

27.11 2018 в 21:33

И на мен казаха да не чета. В мрежата пишат много лекари. Защо да не чета? Ходих на десет места и не ми сложиха диагноза, подобна история на горната. С четене и т.н. се справих сама и намерих специалист. Масово бг лекарят е ниско компетентен, арогантен,с предразсъдъци и не обяснява на пациентите. После се кара защо не сме разбрали. Е да де, но аз чета. И то научни бази данни и се спасявам преко тези хорица.

30.11 2015 в 21:27

Г-жо,просто не се мотайте и не се занимавайте с глупости. Никола Василев е прекрасен хирург .Не си губете жизнената енергия,а се оперирайте БЪРЗО.Това е мнение на обикновен български лекар

26.11 2015 в 20:33

Здравейте бих искал да помогна, но при превод от чужбина ми трябва адрес. Посметката може ли да постъпва евро?

26.11 2015 в 08:40

Извинете ме но ако гледах , най-скъпото е най-хубаво щях да отида в Турция,Германия там са много хиляди. Е все пак вие ме изкарвате безмозъчна, която си е навила на пръста да троши парите на хората.Аз искам да отида в Сърбия не само ще ми правят операция а ще се излекувам напълно. А тук ще ме оперират и след това лъче и химио. Това не е лечение , това е приспиване, но все пак аз, съм тъпа и съм чела интернет и така се лекувам. Ами то г-не само по изказванята ви .Както ми каьа лекаря ...ти не ми разсъждавай, но Бог ми е дал мозък по-голям от животните , точно за да разсъ давам ,а не да съм кон с капаци. Така ще стане и в последните времена хората ще вървят по това което им казват управниците без да мислят. Но на вас казва е дадено да познавате писанията ,а как ги познаваме - като го четем.Всичко добро от мен.

25.11 2015 в 14:31

Да, той интернета е най-добрия доктор...Извинете ме, но като изказаните от вас мнения са на човек, който твърдо си е навил нещо на пръста, и макар и да е глупаво, му е паднало пердето и си иска своето. После, като онзи доктор ви излезне с разни увъртания, искане за още пари и подобни, се сърдете на себе си. Вашето е безотговорност. Глупавите хора си остават глупави...

Няколко пъти ви се каза добър доктор, работещ със здравната каса, и то от хора, които лично са се убедили в работата му. Но вие си държите на доктор интернет. Как очаквате нормален човек да ви дари пари при това положение? Ще се намерят хора, разбира се, няма да останете така. Но защо се хвърля толкова голямо усилие за нещо безсмислено, при положение, че има по-добра алтернатива, за която дори не трябват такива цифри? Заради насаденото мислене в обикновения човек - колкото по-скъпо е, толкова по-добро...

25.11 2015 в 09:38

Съжалявам, но не мога да им е доверя. Симончини разгледа всичко , назначи лечение до опетацията чувствам се по до ре и това е факт, тук на няколко пъти щях да умра а те ме отпращаха. Добре, че Бог ме запази. Отново ,съжалявам за вашата близка, сърцето човешко е необятно и само този , който го е създал може да го разбере. Диагнозата , чута броталбо предизвиква отказ и време ,за да се озъзнае, но химио и лъче те водят в най-добрият случай до ремисия. Е се знае колко са щяли да помогнат или отложат неизбежното , може да си е спестила страдания и мъки, болки не се знае. Все пак казах не с ирония , благодаря за съвета.

25.11 2015 в 09:21

Много съжалявам за вашата близка, явно не е намерила и тя лекар който да и съобщи по правилен начин диагнозата. Аз, не съм тръгнала по врачки и баячки-вярвам в Бог а в библията това е забранено. Познавам доста хора мои клиенти , който са минали по този път и вярваите ми лъче и химио убиват повече от колкото рака, изчетох и доста книги по въпроса. Оцелелите са 3% в действителност. Пред очите ми си заминаха достатъчно точно от лекарска небрежност, на 3м след операцията, защото някой не бе поставил диагноза а реши да реже , заради клинична пътека. На моята майла преди 15г казаха , че има рак и тя изпадна в депресия и не искаше да ходи на лекар. Аз се занимавах с изследванията и тръгнах по лекарите и знаете ли оказа се че д-рът беше излъгал ,за да направи операция . жената въобще нямаше и помен от такова нещо, но за малко да се разболее . Баща му 6м по болниците Токудс, МА , къде ли не матравя се с антибиотик и му казват , че е шарка , но тя не минава 40дни, е до тогава развива васколитни рани.В Токуда пък ми спорят , че било червен вятър, държат се идиотски и на всякъде се плащаше. Пуснаха го по-зле , отколкото бе. Отказа се да ходи по лекари. Апекар ми забърка мехлем за 15лв и за 3дни се оправи.Това е много малка част от това което съм преживяла по лекари с не точни диагнози. Самата Аз ходих при много , ако бях наоравила конизация и се бях доверила сега нямаше да съм между живите. Конизация в кабинет с бримка а той ракът е с разсеики и голям тумор 8см , но тя го знае и въпреки това иска да ме убие. 2ллекар въобще не ме преглежда, веднага конизация. Хаха . Благодаря за пожеланията .

24.11 2015 в 14:48

Госпожо, не съм бездушен човек, но моя близка си замина от рак на 35 години, защото не искаше да повярва, че точно на нея се е случило подобно нещо, също като на вас лекарите не й вдъхваха доверие, отказа химио и лъче – терапия след операцията и тръгна по алтернативни лечители и врачки, в резултат но което получи разсейки и остави две сирачета.Искрено Ви пожелавам да се излекувате, и имайте малко повече доверие на българските лекари, не отлагайте, не едни, не три месеца, не отлагайте и с ден, защото в един момент става късно и никой на този свят не може да помогне.

23.11 2015 в 21:43

1- ми поставиха диагнозата тази година, потвърдена бе буквално преди 3 месеца
2- през цялото време искаха да ми правят конизация с бримка, в кабинета ........но аз няма да се оправдавам пред такъв бездушен човек, но мога да се моля за теб .
 
X