Църквата няма да затваря храмовете заради коронавируса, Светите тайни били лекарство

OFFNews 11 март 2020 в 16:00 4114 0

Българската православна църква не само няма да затвори храмовете, за да ограничи разпространението на коронавирус, но дори насърчи причастяването, при което се се дава вино (Кръвта Христова) с една лъжица на всички миряни.

В разпореждане, подписано от патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, се казва, че “Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве”.

„Всички храмове на територията на Софийската епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените на светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки желаещ да пристъпи към Светото Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве”, се казва в разпореждането. Четиридесетните богослужения се провеждат 40 дни преди Великден, който тази година се отбелязва на 19 април.

Според църквата това, че миряните се причастяват с една лъжица, не е проблем в период на епидемия. "Специално за това, че се причастяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. За това говори историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причастявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо", коментира пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил.

За хората, които се безпокоят, в нареждането на Неофит се казва: „Ако вярващите имат притеснение, да се иска благословение с поклон”. В нареждането му се допълва: „При възможност да се избягва личен допир между вярващите”.

Описани са и стъпки за общата хигиена, които трябва да се спазват в църквите, препоръчва се да се използват дезинфектанти, подовете на храмовете да се почистват с тях, а иконите да се забърсват след всяко целуване от вярващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!