Светият синод решава дали БПЦ да стане църква-майка на Македонската

OFFNews 27 ноември 2017 в 09:06 2467 0

Снимка БГНЕС

Светият Синод на БПЦ обсъжда днес писмото на Македонската православна църква да приеме Българската за своя църква-майка. 

До този момент Македонската православна църква не е призната за автокефална от нито една от останалите православни църкви.

Мълчаливо бдение в подкрепа на това искане се провежда пред Синодалната палата тази сутрин. То е организирано от подписалите писмото-подкрепа до Светия Синод. 

“Надявам се да поемат в правилната посока и наистина да станем църква-майка на Македонската православна църква. Това паство е и наше, ние трябва да се грижим за него, както се грижим за своето, тоест нашата Православна църква е и тяхна, каза д-р Милен Врабевски, председател на фондация “Българска памет” и един от организаторите на бдението, по бТВ. По думите му това е третата официална молба. 

Миналата седмица Българският патриарх Неофит запозна държавния глава Румен Радев с писмото от Македонската архиепископия. Позицията на двамата е, че българската държава и православната ни църква са единни в желанието си за развитие на българо-македонските отношения. Темата за автокефалността на Македонската църква ще бъде обсъдена и с останалите православни църкви. 

Македонската църква през 1967 г. се отделя от Сръбската православна църква. Според някои църковни експерти именно Сръбската църква е тази, която трябва да признае македонската.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови