Патриотични сдружения към БПЦ: Не отказвайте протегнатата македонска ръка

OFFNews 24 ноември 2017 в 16:06 2824 0

Три патриотични организации излязоха с обща декларация относно искането на Македонската православна църква БПЦ да стане нейна църква-майка.

Декларацията на Сдружение „Отечество“, Сдружение „Ловчанци“ и Сдружение „Историограф“ идва в резултат на изпратеното на 9 ноември 2017 г. от Македонската православна църква писмо до българския Свети синод, в което се изразява готовност Българската патриаршия да бъде призната за нейна Майка-Църква.

Ето пълния му текст:

По повод писмото на Светия синод на Македонската православна църква от 9.11.2017/№ 181, с което се заявява готовност Българската патриаршия да бъде призната за нейна Майка-Църква, и отчитайки специфичната историческа съдба на Р България и Р Македония, ние, българските родолюбци от Сдружение „Отечество“, Сдружение „Ловчанци“ и Сдружение „Историограф“ изразяваме следната позиция:

1 . жБългарската православна църква не трябва да отхвърля протегнатата ръка. Напротив, тя трябва да заеме полагащото ѝ се място на Майка-Църква на Македонската архиепископия, а българският патриарх – на духовен баща на населението в днешна Р Македония. Българската православна църква има всички основания – и исторически, и канонически – да приобщи нашите кръвни и духовни братя в Р Македония към семейството на пълноправните православни църкви.

2. Българската православна църква трябва да засили своите контакти и сътрудничество с Македонската архиепископия и да ускори процеса на пречистване на македонското духовенство от антибългарски наслагвания.


3. Нещо повече, Българската православна църква има важна мисия, свързана с духовното израстване на младите поколения в Р Македония.

Призоваваме всички наши сънародници да подкрепят сближаването на двете църкви и на двете държави в името на общото ни бъдеще. Нека не пропиляваме отново този исторически шанс! Да живее България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!