Светият синод: Няма да има такса за вход в "Св. Александър Невски"

OFFNews 16 февруари 2016 в 16:20 3453 0

Няма да има такса за вход в храм „Св. Александър Невски“, съобщиха от Светия синод, след като стана ясно, че заповед на председателя на църковното настоятелство Архимандрит Дионисий предвижда всеки турист от организирана група да заплаща по 5 лева за вход.

Никой няма да спира посетители на храма, нито ще им издава билетчета, таксата е само за туристическите фирми, обясни архимандрит Дионисий пред OFFNews. 

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществява от самия Свети синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването от Светия синод. В този смисъл решенията на това конкретно църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия Синод. Светият Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, обявиха от Светия синод.

Оттам подчертаха, че дори и да бъде направено такова предложение, то изобщо няма да бъде разглеждано и достъпът до храма ще остане свободен за всички. 

Църквата „Свети Александър Невски“ е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи, за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен, се посочва още в позицията на Синода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови