Свещеници отказаха да служат с архимандрит Дионисий

OFFNews 06 май 2016 в 13:20 12523 4

Архимандрит Дионисий

Духовниците от столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" отказаха да служат литургия заедно с архимандрит Дионисий, съобщи БНР в разговор с отец Костадин от храм-паметника "Св. Ал. Невски". Архимандритът бе назначен за предстоятел на патриаршеската катедрала и разпореди заря над храма навръх Великден.

"Той забравя защо е застанал пред Светия престол, че застава пред Светите тайни. Църквата е Христоцентризъм – Христос е пред нас. Всичко останало са асоциации. И когато един човек поругае най-святото нещо... Всеки има своята съвест и своята позиция", дипломатично обясни причината за оттеглянето на свещениците от съслужение с назначения им предстоятел на храма.

Според свещенослужителя, архимандрит Дионисий отложил литургията от 10 часа на Гергьовден, защото очаквал, че ще бъде с Негово Светейшество и с духовниците на водосвета във връзка с празника на армията и на парада, който се прави пред храма "Света София". "На всички ще стане ясно, че там го няма", каза отец Костадин.

Свещениците се подготвят да водят служби без архимандрита, а когато той служи – те ще се отдръпват, обясни отец Костадин. Духовниците ще внесат писмо на следващото заседание на Светия Синод. В интернет също има петиция с настояване за тежко наказание за архимандрита, който се опитва да въведе непозната в България традиция да има заря на Великден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

5

Antoaneta Ardashes

07.05 2016 в 12:23

Да съблазняваш нищите е по-лесно от това да се смиряваш пред своето съблазнение.Един е Бог който съди.Народа е смирен,че търпи толкова години, а къде са духовниците???

12415

3

Ани

06.05 2016 в 20:45

Похвално решение на свещениците, отказали да служат с това подобие на дявола!

12182

2

sawall

06.05 2016 в 15:27

И църквата отново е заета с някакви дребни светски сръдни. Кога за последно тези хора са дали хляб и подслон на някой бездомник? Кога са отишли да изповядат някой грешник в затвора? Няма такива работи, интересува ги само гордостта от това да служат в катедралния храм... А има скромни и смирени свещеници от малки църквици, които вършат и тяхната работа, не е като да няма. Но когато водачите на църквата са заети с дреболии и гордост, се размива каузата и смисъла на съществуването на тази (в момента) декадентска и разядена от бюрокрация и славолюбие организация.

77927

1

El Commandante

06.05 2016 в 13:26

То па човек да не гръмне неколко пиратки деба, баси тесногръдите....