Столичен автотранспорт и ЦГМ със заеми от СО заради ковид кризата

OFFNews 19 април 2021 в 14:20 1465 0

Столична община да отпусне заеми на „Столичен автотранспорт“ в размер на 5 369 608 лв. и на „Център за градска мобилност“ - 4 877 000 лв. за разплащане на просрочени задължения. Заемите са за срок от 60 месеца, с годишна лихва от 1,1% и гратисен период от 1 година. 

Това предлагат председателите на постоянните комисии по финанси и бюджет Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС и транспорт и пътна безопасност Карлос Контрера от ВМРО, съобщиха от СОС. Причината е ковид кризата. Драстичното намаляване на броя на пътниците, спирането на продажбата на билети от водачите на превозните средства и намаляването на контрола заради въведените санитарни мерки доведоха до спад в приходите на двете дружества през 2020 г. С над 50% е намалял пътникопотокът през 2020 г. спрямо предходната, приходите от продажба на превозни документи също са спаднали, направени са и извънредни разходи във връзка с пандемията, отчитат вносителите на предложението.

„Столичен автотранспорт“ е натрупал задължения към доставчици на гориво, гуми, резервни части и „Топлофикация“.

„Въпреки извънредната ситуация ние не увеличихме интервала на движение на превозните средства, не влошихме качеството на транспортната услуга на територията на Столичната община, избегнахме струпването на хора в превозните средства, за да се осигури дистанция от 1,5 м. през летните месеци на 2020 г.“, заяви Георги Георгиев. Въпреки финансовите затруднения на дружествата изплащането на възнаграждения не е забавяно, а от март 2021 г. възнагражденията в „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ са увеличени с 10 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови