Сънародниците ни в Молдова искат от Станишев още български преподаватели в Тараклия

OFFNews 02 ноември 2014 в 14:30 2398 1

България да изпрати още преподаватели в Молдова, а към Тараклийския университет да се създадат колеж и лицей, поискаха сънародниците ни от Молдова от Сергей Станишев.

Посещението в Молдова на лидера на ПЕС приключи с посещение в Тараклия – районът с най-компактна българска общност в страната. Там той посети Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак”, създаден преди 10 години и
развиван с помощта на българската държава. На срещата с преподаватели, студенти и граждани той обсъди състоянието и перспективите пред университета и проблемите на местната общност и увери сънародниците ни, че както молдовската, така и българската държава продължават да бъдат ангажирани със запазването и развитието на единственото българско висше учебно заведение зад граница.

Станишев благодари на преподавателския състав за академичната, културна и просветителска дейност, която развиват в университета и припомни постигнатото през изминалата година, като откриването на информационния център за България и ЕС в университета с помощта на тогавашния министър на външните работи Кристиан Вигенин.


“Вашите неуморни усилия за съхраняване на българския дух, култура и идентичност в тези трудни условия са
подвиг, за който е необходимо да се знае повече в България”, обърна се към гостите Станишев.

Сред обсъдените теми бяха създаването на колеж и лицей към университета, необходимостта от командироване на
повече преподаватели от България, за да се повиши качеството на обучението и привлекателността на предлаганите
специалности, разкриването на нови, нуждата от допълнително финансиране за ремонтни дейности и възможностите
за проектно финансиране с помощта на национални и европейски средства.

Специално внимание беше обърнато и на необходимостта от привличане на специалисти-етнолози, които да опишат самобитните традиции, обичаи, обреди, песни и танци, които българската общност в Тараклия е съхранила през вековете. Станишев изрази надежда тези усилия скоро да се увенчаят с успех и университетът да стане привлекателно място за обучение на студенти от Молдова, България и Украйна.

Лидерът на ПЕС обаче подчерта, че въпросите за образованието и културно-просветната дейност на българската общност в Тараклия трябва да се разглеждат в контекста на цялостното икономическо и социално развитие на района, а в тази посока е необходимо да се направи още много. Той се ангажира да съдейства за привличането на инвестиции и насочването на национални и европейски програми към района, и засилване на финансовата помощ от България.

Присъстващите гости поставиха множество въпроси, свързани с дейността на културните организации на
българите в Тараклия, училищата и читалищата, връзките с България и др. В края на срещата Станишев подари на
ректора д-р Мария Паслар икона на Св. Иван Рилски, покровител на българския народ, както и набор от произведения на
българската литература, които да обогатят библиотечния фонд на университета и информационния център.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови