София прави първата 'Правна клиника' за пострадали от домашно насилие

Столична община разкрива още един кризисен център за нуждаещите се от закрила

OFFNews 15 февруари 2022 в 14:29 1655 0

Снимка БТА архив

Създаване на „Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие да получават адекватна помощ от компетентни юристи и разкриване на още един кризисен център на територията на Столична община инициират кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев.

„Като юрист разбирам важността на квалифицираната правна помощ и затова искаме да създадем първата в страната „Правна клиника“ за предоставяне на консултации и възможни решения, съдействие при подготовка на молба за издаване на заповед за защита, събиране на необходими доказателства, процесуално представителство пред компетентния районен съд и съдействие пред държавни институции във връзка с изпълнение на издадената заповед за защита“, каза Георгиев при представянето на двете нови общински социални услуги.

„През последната година-две, следствие и на изолацията, причинена от извънредната Ковид ситуация, има ръст на случаите на домашно насилие, някои от които с фатален край. Въпреки липсата на официална статистика, по данни на националния омбудсман, за 2020 г. българските съдилища са издали 3 057 ограничителни заповеди, от които над 2/3 са били в полза на жени и деца. По информация от неправителствени организации има увеличение на потърсилите помощ чрез позвъняване на специализирани телефонни линии претърпели домашно насилие. Бях на протеста „Нито една повече!“, чух драматични човешки истории. Не е минал ден, в който да не мисля за тях“, добави Георгиев.

Предложенията за двете нови социални услуги ще бъдат внесени за разглеждане от СОС. Общината планира да ги делегира на организации от неправителствения сектор, специализирани в борбата с домашното насилие. За целта с ускорени темпове ще бъдат проведени конкурси, за да може двете нови услуги да заработят в средата на годината.

Преди процедурата за нов кризисен център ще се състои на закрито заседание на СОС, на което общинските съветници ще бъдат запознати с предложеното помещение за настаняване на пострадалите от домашно насилие. Адресът на тези институции не е публичен, за да се гарантира безопасността на настанените в него и те да не могат да бъдат застрашавани от насилника. Към настоящия момент на територията на Столичната община съществува един кризисен център, който осигурява подкрепа на около 100 жени годишно, но в него едновременно могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може едновременно да приюти 10 пострадали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови