Собственици на изгорелите край Сопот лозя готвят блокада на Подбалканския път

OFFNews 07 септември 2017 в 14:23 3035 0

Собственици на изгорелите край Сопот лозя готвят блокада на Подбалканския път

Собственици на изгорелите край Сопот лозя готвят протест и колективен иск. В края на август пожар опустоши насажденията, а до момента от пожарната не са издали на собствениците протокол за щетите. Намеренията им са на 20 септември да бъде блокиран Подбалканския път. 

В същото време се подготвя и колективен иск, както и няколко отделни иска срещу полигона на ВМЗ Сопот, откъдето се счита, че е тръгнал пожара. По информация на OFFNews се очаква да бъде стартирана и процедура по обезпечение на бъдещ иск, което пък може да доведе и до запор на активи на завода.

Според първоначалната информация по случая по това време на полигона е имало изпитания. В същото време прогнозата за времето на 28 август е показвала висока предпоставка от пожари. Вятърът е бил с посока север – северозапад, тоест от полигона към лозята. Именно такава е и посоката на пожара, изпепелил лозята - север-юг.

За същия ден е бил обявен и червен код за високи температури, а силата на вятъра е била между 12 и 17 м/с. Според противопожарните норми при такава скорост на вятъра не трябва да се пали огън или да се правят изпитания на боеприпаси със запалително действие.

Само за последната година на полигона край с. Анево е имало 4 пожара.

При последния пожар са засегнати близо 4 хил. дка лозови масиви, като напълно изпепелени са 1200. Напълно е стопен един фургон както и инсталацията за капково напояване и течно подаване на торова смес. 

Към момента от МВР не дават официално обяснение защо се бавят протоколите, с които пожарникарите трябва да опишат щетите. По неофициална информация причината е, че тече разследване, за да се уточни дали пожарът е умишлен или е причинен от небрежност. 

Мнението на местните обаче е, че протоколите се бавят, тъй като в него трябва да бъде отразен причинителят на пожара. С други думи към момента властите отказват да посочат за виновник полигона в Анево. 

Полигонът е построен през 54 година като балистично-изпитателна лаборатория. Това вероятно е единственият в Европа открит полигон за изпитание на боеприпаси, който е строен по остарели стандарти и в близост до населени места.

Към момента не е ясно и как се извършва контролът върху изпитанията на полигона. На него през юни 2015 година при изпитание на оръжие загина американски военнослужещ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови