Огромен пожар на полигона на ВМЗ-Сопот, огънят доближава къщите (снимки)

ОFFNews 28 август 2017 в 16:25 13393 3

Над 300 декара лозя са изгорели, след като огънят е прехвърлил Подбалканския път и се е насочил към с. Московец

Огромен пожар избухна край Сопот, разказаха пред OFFNews очевидци. Огънят е тръгнал от полигона на оръжейния завод ВМЗ-Сопот (Вазовските машиностроителни заводи), но вече почти "облизва" къщите на Анево.

Пламъците са с невиждана сила. Прехвърлили са жп линията и Подбалканския път София-Бургас.

Огънят е изпепелил над 300 декара лозя на френската фирма "Мерсие" и в момента пълзи към другите лозови масиви и към къщите на село Московец.

На мястото в момента има само 4 пожарни, но според думите на очевидците вече са извикани още. Към 17 ч. от МВР съобщиха, че екипите са 7.

Целият район, включително и Подбалканския път е осеян с отломки. Периодично се чуват взривове.

Горят сухи треви, лозов масив, засегнат е и фургон, казаха от пресцентъра на МВР. Наблизо има къщи, но няма информация за пострадали, увериха от вътрешното министерство пред OFFNews. Те получили сигнала към 15 ч. и насочили противопожарни автомобили натам.

До бедствието се е стигнало след контролирани взривове на полигона на ВМЗ. Военните първи са се опитали да гасят огъня, но той е продължил да се разраства.

В момента фронтът на пожара е към село Московец и река Стряма. Пожарникари и доброволци се опитват да спасят кантона на жп линията. Подбалканският път е затворен. Изгорели са лозови масиви на Шато Конса и Шато Розова долина, както и розови градини и овошки.

Стотици жители на село Московец са се включили в гасенето на пожара. Изкарана е много техника, която да подпомогне овладяването на стихията, копаят се и трашеи, за да не достигне огъня до къщите. 

Близо 1400 дка вече са изгорели, а вятърът е обърнал посоката си, застрашавайки село Иганово, където на 21 март 2015 г. се взриви и горя склад за снаряди на ВМЗ Сопот.

В министерството на икономиката научиха от OFFNews за инцидента. По-късно от ведомството на Емил Караниколов уточниха, че на територията на ВМЗ огънят е овладян. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

28.08 2017 в 20:18

И двете, Стефане и двете!

23293

3

Стефан

28.08 2017 в 17:26

Ти си по-тъп, или по-злобен?
Щото, логично обяснение на казаното от тебе, аз не намирам.

10571

2

Hissarion

28.08 2017 в 17:25

На ИД още им трябват оръжия и бомби.