След 75 години: имаме паметник на генерал Владимир Вазов и героите от Дойран в Плевен

OFFNews 16 ноември 2019 в 17:54 22212 0

Снимка plevenzapleven.bg

Паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов бе открит тържествено на площад „Свобода“ в Плевен днес.

Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.

В церемонията, започнала на площад „Възраждане“ с демонстрации на представителни армейски части, се включиха висши военни, народни представители, областният управител Мирослав Петров, кметът Георг Спартански, множество граждани и гости на града. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отряза днес символичната лента при откриването на мемориала.

Той представлява архитектурно-художествена композиция от 5 скулптури – на генерал Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Изграждането на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия се реализира за около година и половина, след като патрон на Инициативния комитет през март 2018 г. стана министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

Идеята за него обаче е на близо 100 години. От Инициативния комитет „Героите на Дойран“ благодариха на всички дарители, сред които с лични средства е и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сред тях са също и Съюзът на ветераните от войните в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, личният състав на гарнизон Плевен, народни представители и много други.

„Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през миналия век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да сложи цвете на признателност в памет на своя дядо, отдал живота си за защитата на България и обединението на българския народ“, заяви Красимир Каракачанов в словото си при откриването на мемориала. „Предимството на генерал Вазов пред неговите противници беше, че те бяха в чужда земя, а той бранеше своята“, подчерта министърът.

Централната фигура в паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия е на генерал Владимир Вазов, бележит наш командир и военачалник, командир на Девета пехотна Плевенска дивизия в състава на Първа българска армия през Първата световна война.

Наред със забележителната му военна кариера, името му се свързва и със случая със „свалянето на бойните знамена“ пред него в Лондон, лично описан в неговите спомени. През 1936 г. ген. Владимир Вазов като член на ръководството и дългогодишен председател на Съюза на запасните офицери посещава Лондон като специален гост на Британския легион – организация на ветераните от Обединеното кралство.

При посрещането му на гара Виктория бойните знамена са наведени при преминаването му в знак на почит. Сред посрещачите му там е и фелдмаршал лорд Милн, който командва английските войски, участвали в атаката на Дойран през Първата световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови