Скобата на колата поскъпва в синя и зелена зона в София

Фиш за неправилно паркиране, ако шофьорът го няма

OFFNews 18 юни 2018 в 09:42 22627 1

Колите в зоната за платено паркиране в София, на които бъде поставена "скоба" за нарушение, а шофьорите си я свалят сами и избягат, ще се начислява освен глоба от 30 лева и сума за всеки час престой според цената за синя или зелена зона. Автомобилите ще се считат за принудително задържани, независимо къде се намират, докато водачът не се яви да плати. 

Това предвиждат промени в наредбата за движението в столицата, качена на сайта на СО за обсъждане. Ще се налагат и глоби с фиш за неправилно паркирате, когато водачът отсъства, пише още в проектонаредбата. 

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв. Санкцията за неправомерно спиране върху място, определено за хора с увреждания, ще е 200 лв. 

Предлага се електромобилите, които сега получават право за безплатно паркиране за година, да могат да спират без пари безсрочно. 

Живеещите в синя и зелена зона ще могат да си купуват винетки за локално платено паркиране за две години, не както досега всяка година. Въвежда се обаче ограничение до три коли на апартамент. Отпада привилегията за съсобственици, които не живеят на адреса, но се въвежда право за лица със статут на продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване. 

Отпада и възможността да се връща остатък от неползвана, но платене цена за локално паркиране, ако в случаи на подадени неверни данни. 

Новите райони, в които се въвежда зелена зона, са Горни Лозенец, Възраждане, Красно село и Оборище. 

В „Лозенец“ районът е между бул. „Джеймс Баучер“, пл. „Велчова завера“, бул. „Стоян Михайловски“, бул. „Никола Вапцаров“, ул. „Атанас Дуков“, ул. „Люба Величкова“, ул. „Сребърна“ и ул. „Козяк“.

Във „Възраждане“ ще има 1500 места по булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

В „Оборище“ платените зони ще бъдат 1100, като ще бъдат разпределени по булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

В „Красно село“ ще бъдат обособени най-малко платени места за паркиране – 900. Там зоната ще обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!