Синдикатите готвят стачки заради неплатения първи ден болничен

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2019 в 10:29 4157 1

Синдикатите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че започва организация на национални стачни действия и протести, ако не бъде спряно решението за неплащане на първия ден от болничния.

Това стана ясно след среща на синдикалните лидери в КНСБ, обяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. По-рано готовност за стачни действия обявиха от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Димитров отправи апел към всички български работници да са готови за участие в национални стачки. "Казахме ясно, двамата с Димитър Манолов (от КТ "Подкрепа" - б.р.) - това няма да стане", заяви Димитров.

Синдикатите искат спешна среща с Борисов и оттегляне на предложението за болничните.

Политическо решение първият ден от болничните да не се изплаща на служителя бе взето от управляващата коалиция, като предстои гласуването му от парламента. В момента първите три от болничния се плащат от работодателя на 70%, а след това - от НОИ.

"Синдикат„Образование“ и българските учители са възмутени и категорично не приемат да се отнема част от едно безспорно право, признато в хиляди държави, а именно - правото на платен болничен отпуск. С този дебат държавата не само отхвърля от себе си една основна социална отговорност, вменявайки я на работника. С това си намерение държавните институции признават, че на практика те не съществуват ефективно, а само формално, и че не могат да се преборят институционално с фалшивите болнични", обявяват от синдиката. 

Оттам добавят, че ако първият ден болничен стане неплатен, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици.

"България е страната с най-ниски доходи в целия Европейски съюз, а учителите продължават да са с най-ниските възнаграждения в сравнение с европейските си колеги. Премахвайки първия платен ден от болничните отпуски, се посяга не само на това фундаментално право, но и на усещането на работещите за стабилна социална държава, грижеща се за трудещите се граждани", добавят от Образователния синдикат.

"Дори и за миг да си представим, че тази хипотеза бъде приета, то това ще бъде брутално признание, че ние, работещите, признаваме, че сме „лъжци“ и сме готови да платим за евентуално съществуваща порочна практика за фалшиви болнични.

Но НИЕ от Синдикат „Образование“ сме твърдо против този дебат и не приемаме да бъдат сочени за измамници всички български работещи, отнемайки им първия ден платен болничен, пишат авторите на позицията, която носи името на председателя на синдиката Юлиян Петров.

Синдикатът обявява, че ще затвори образователните институции, ако бъде прието предложението, и призовава премиера да се намеси, за да предотврати стачката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Tanss

18.11 2019 в 15:24

Безспорно едно от най-глупавите решения е това за неплатения първи ден болничен, слава богу, че няма да бъде осъществено.