Симеон Сакскобургготски няма претенции за обезщетения за имотите си

Поводът за съобщението са "злонамерени и стари слухове"

OFFNews 02 август 2021 в 14:51 4128 2

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски няма претенции за обезщетения за неизползването на имотите му по време на комунистическия режим, защото е наясно, че те ще бъдат „платени от българския народ“, който „няма никаква вина“ за случилото се.

Това се казва в официално "съобщение от секретариата на Н.В. Цар Симеон II", публикувано на сайта на бившия монарх заради "злонамерени и стари слухове, че сега царското семейство ще заведе дела за обезщетения, затова, че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти".

Преди няколко дни Софийският апелативен съд постанови, че Сакскобургготски е собственик на резиденция "Врана". Това решение се разминава драстично с постановеното от Coфийcĸия гpaдcĸи cъд, ĸoйтo пpeз 2018 г. обяви, че резиденцията е и винaги e билa нa дъpжaвaтa. 

CAC oтxвъpли иcĸa нa дъpжaвaтa зa вpъщaнe нa имoтa пo чл. 108 oт Зaĸoнa зa coбcтвeнocттa и я ocъди дa плaти нa Cимeoн и cecтpa мy Mapия-Лyизa 158 199 лв. разнocĸи. 

"Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи. Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение", се казва в съобщението.

От него се разбира още, че "дворецът "Врана", още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998, се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови