Силен вятър и по-студено време днес, 17° в петък

OFFNews 08 февруари 2022 в 05:50 1314 0

Снимка Pixabay

Жълт код за потенциално опасно време заради вятър обяви НИМХ в цялата страна за днес, 8 февруари. Ще духа силен северозападен вятър с пориви до 20-25 m/s. С него ще нахлува студен въздух.

В планинските райони ще вали сняг, а в низините - дъжд или мокър сняг. През деня валежите от запад на изток ще спират, най-късно привечер в крайните югоизточни райони. Облачността над Западна България ще намалее и след обяд на места времето ще е до слънчево време, а на изток ще се задържи предимно облачно.

Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, в София около минус 2°. Максимални: между 3° и 8°, в София - около 4°.

В планините ще е ветровито със силен, по високите и открити части до бурен северен вятър. Ще е предимно облачно с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват и спират. Има условия за виелици и снегонавявания. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 10°.

Над Черноморието ще е облачно, главно в часовете до обяд с валежи от дъжд и мокър сняг. След обяд валежите ще спират, най-късно в южните райони. Ще е ветровито със силен северен вятър, който вечерта временно ще отслабне. Максималните температури ще са 5°-7°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, след обяд по южното крайбрежие временно до 5 бала.

Атмосферното налягане ще се повишава и около обяд вече ще е по-високо от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 34 мин. и залязва в 17 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 14 мин.

През следващите дни бързо ще се затопли и в петък максималните температури ще са между 12° и 17°. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, впоследствие от запад-югозапад. В сряда преди обяд облачността ще е все още предимно значителна, на отделни места ще прехвърчи сняг. Следобед облачността ще намалява, над много райони ще е до предимно слънчево. В четвъртък и петък времето ще е слънчево. В отделни райони в равнинната част от страната при стихване на вятъра сутрин ще е мъгливо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки