Ще обучават учителите според нуждите на новото поколение

Антония Чорева 03 януари 2017 в 11:40 5328 1

2017 г. ще бъде много трудна в сферата на образованието. Започва огромен проект за квалификация на учителите - свързан е с нови методи и начини на преподаване.

Това каза пред телевизия България он Ер зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. 

Той подчерта, че през годината ще се залага на квалификация на учителите и директорите, тъй като новото поколението очаква интересни методи и факти, представени по различен начин.

Даян Стаматов отбеляза, че 2016 г. е стартирала образователната реформа. Усилията са били концентрирани върху влизането на новия закон и подготовката на нормативните документи, които ще дават резултат, но и необходимост от промяна там, където е забелязан проблем.

Според него ще се върви към олекотяване на учебното съдържание - да не е толкова тежко за учениците и натоварено с много излишна фактология. Той добави, че таблетите не са разпространени масово в българското училище и се предвижда въвеждането им, защото то е свързано с квалификацията на учителите.

"Проблем с недостиг на преподаватели няма, но в краткосрочен план той ще възникне", каза Диян Стаматов и се аргументира със средната възраст на преподавателите, която е малко над 53 години. По думите му специалността "Педагогика" е приоритетна, а стипендията за тези студенти вече е много по-висока.

"Естествено е правителството, което идва, да запази този тренд на промяна на учителските заплати. Много важно е да има стабилен финансов ресурс за образование", посочи още зам.-министърът на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

03.01 2017 в 12:28

"...през годината ще се залага на квалификация на учителите и директорите, тъй като новото поколението очаква интересни методи и факти, представени по различен начин."

Потресаващо! Ако наистина е казал подобно нещо с радост споделям мнението, че си отиват!
Учителите по химия нямат грам средства за лабораторна работа, но трябва да се обучават на нови методи на представяне на химичните закони, като при това задължително трябва да се съчетават и с "интересни факти"... Потресаващо! За физика и биология няма да говорим, математиката я забраняваме.
Сещам се за едно "интересно представяне" на личности оставили името си в науката на един бивш министър на Борисов... Вие сещате ли се?
Редактора да махне "то" на поколението, че вади очи.