СБЖ: Собственикът на "Лудогорец" оказва натиск на журналисти

OFFNews 11 август 2014 в 15:01 3775 8

Кирил Домусчиев, собственик на "Лудогорец".

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) алармира, че Кирил Домусчиев, собственик на футболен клуб "Лудогорец", оказва натиск на представителите на медиите.

Повод за декларацията на СБЖ е коментар на Домусчиев по повод отразяването на мача "Лудогорец" - "Партизан" (Белград) от спортния журналист Димитър Тренев.

“Коментаторът като че ли го бяха взели от сръбската телевизия. През цялото време говореше за добрата защита на сърбите, за пропуснатите възможности на Партизан. Държеше се като счетоводител - правеше сметки колко пари ще изкараме, колко ще спечелим. Просто коментарът беше под всякаква критика”, заяви пред "7 дни спорт" Домусчиев. В същото изявление той заплашва Тренев, че ще оплаче на шефовете му и ще уреди да го уволнят.

Пълният текст на декларацията от Съюза на българските журналисти:

Секцията на спортните журналисти към Съюза на българските журналисти изрязава дълбокото си притеснение и неразбиране от реакцията на собственика на ПФК Лудогорец Кирил Домусчиев във връзка с телевизионния коментар на колегата Димитър Тренев на мача реванш от третия квалификационнен кръг на Шампионската лига срещу Партизан (Белград).

В интервю за вестник “7 дни спорт” г-н Домусчиев не просто изразява недоволство от “недостатъчно патриотичния” коментар, което е негово право, но си позволява да заплашва чрез използване на връзките си с ръководството на Нова телевизия.

Намираме подобно поведение на собственик на български футболен клуб, пък бил и той най-успешният, като оказване на груб и недопустим натиск върху работата на журналистите. Това е пряко вмешателство в дейността на коментатора и нарушение на принципите на свободата на словото.

Надяваме се, че ръководството на Нова телевизия ще реагира достойно на опитите на г-н Домусчиев да дава насоки на коментаторите и ще защити колегата Димитър Тренев, който е доказал през годините своя изключителен професионализъм.

В същото време се надяваме г-н Домусчиев да започне да разглежда журналистите не като свои подчинени, а като равностойни партньори, които имат право на собствено мнение за случващото се в притежавания от него клуб.

Не на последно място пожелаваме успех на Лудогорец срещу Стяуа (Букурещ) в плейофите на Шампионската лига, защото вярваме, че българският шампион трябва да заеме своето достойно място в групите на турнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови