Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативно настаняване на част от ромите от Войводиново

OFFNews Последна промяна на 25 април 2019 в 12:15 5389 1

Жилище в Столипиново, където едно от избягалите от с. Войводиново семейства се е настанило

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ, Съда) определи привременни мерки на българското правителство по силата на чл. 39 от Правилника на Съда по отношение на 16 лица, роми, бивши жители на с. Войводиново, повечето от които са деца и които бяха прогонени от домовете си на 6 януари 2019 година. Лицата от Войводиново са общо 55 и са жалбоподатели по делото Пакетова и други срещу България.

Определените на българското правителство мерки от Съда са в три посоки.

Те съветват страната да предприеме необходимото за алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията).

Трябва да се предприемат мерки за разглеждане на техните молби за общински жилища, които те са подали в средата на февруари до кмета на общ. Марица, обл. Пловдив, но на които не са получили отговор досега, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика.

Съдът трябва да бъде информиран, веднага щом мерките бъдат изпълнени.

В случай че правителството не изпълни тези мерки, Съдът ще намери нарушение на чл. 34 от Конвенцията.

По отношение на останалите 39 лица, жалбоподатели по делото, Съдът не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското правителство.

Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови