"Рожен" е пред закриване, 260 хил. лева не стигат на обсерваторията

OFFNews Последна промяна на 29 август 2015 в 18:11 8667 22

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е пред фалит и закриване. По думите на учените пари няма дори за сметките за ток и вода. Те се опасяват, че обсерваторията ще спре работа, а изключително скъпата апаратура ще бъде загубена. Поставени на колене, те молят за дарения, с които да спасят базата, пише Нова тв. 

Ако спешно не се намерят 264 000 лева, подобни туристически обиколки ще останат в историята. Ще спрат и научните изследвания на най-голямата обсерватория в Югоизточно Европа.

Електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията нанесени от дъжд и сняг през годините са оставили отпечатъци навсякъде.

От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.

Астрономите обаче не се оплакват. Свикнали са да живеят и работят при тези условия. Надяват се, че любители на звездите от цялата страна ще им помогнат с дарения да продължат научната си работа. Според феновете им обаче проблемът трябва да бъде разрешен от държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.09 2015 в 19:28

Те всяка година, или поне веднъж на две години, преди някакви избори, все я закриват учените, щото нямали средства. После идва премиера, в случая Боко на бял хеликоптер, харизва още няколко стотин хилки и бебетата се умълчават за известен период.

02.09 2015 в 10:17

Обсерваторията на Рожен е компрометирана от светлинното замърсяване на Пампорово. Това е тъжната истина :(

01.09 2015 в 02:44

Факт е, че обсерваторията има много успехи пред последните 4-5г, но и е факт, че въпросното лице, което се води за директор (такава длъжност няма там) е приватизирал обсерваторията като собствен имот и всяка година иска държавата да го издържа.
Истината е следната:
1) Още преди няколко години Н. Петров позволи да се построят две напълно частни обсерватории в рамките на НАО Рожен, по какъв закон и как??
2) Тази година пък частна организация любителска построи своя постройка също там.
Е хубаво защо ние данъкоплатците сме длъжни да издържаме тези частни лица и тяхното хоби?? Това е безумие!! Отделно напоследък читавите хора там развиват много сериозно международно сътрудничество, което предоставя включването в множество външни проекти.
Иначе казано Никола Петров, родом от съседното село и живущ там от години, иска държавата да го издържа, и това не трябва да се допуска. Всяка година един и същи цирк, а сега и 1 мил. не му стигали...

31.08 2015 в 16:43

За една обсерватория, за да остане тя на конкурентно ниво в света, е нужно в нея да се наливат около 5-10% от началната й стойност всяка година. Част за ремонти и подръжка (все пак става дума за планински връх, обикновено, с трудни условия), част за нова апаратура и подобрения в досегашната. Инвестициите в астрономия са скъпи и не е случайно, че страни като Гърция, Сърбия и Румъния, а дори и икономически силна Турция, нямат обсерватория сравнима с Роженската.

Сега си зависи от нас. Можем да се откажем от астрономията по принцип, все пак тя е наука с доста косвен икономически принос. Можем да се откажем от наука напълно и да се съсредоточим върху сектора на услугите, по принцип. Това носи пари, но в крайна сметка не носи успех, защото няма твоя уникална добавена стойност.

А можем и да се стегнем и да приемем, че обсерваторията ще гълта около 1млн лева годишно като минимум (приблизително 0.1% от бюджета на МВР) и нелошата школа за български астрономи ще продължи.

31.08 2015 в 01:44

Чета мнението на този индивид пари прим и май много неща не са му ясни... Какво и колко се инвестира в БАН, то само като видиш заплатите и ти става ясно... Един млад специалист получава 4-500 лв. казвам го защото имам паднати химици и инжинери и след кратки примиждия се отказаха... За да паботи БАН и да стане печеливш трябва сериозна инвестиция, а не "фотосинтеза".

30.08 2015 в 16:43

доц. д-р Валери Голев ще им даде от откраднатите от Фонд Научни Изследвания пари. Хвала на дарителите.

30.08 2015 в 12:37

Закривай! За кво ни е о*серватория, щом си имаме премиер - Слънце?!

30.08 2015 в 12:20

Разбирам, че болшинството от писателстващите в този сайт са "демократи" и обилно обветряни от евроатлантическите "ценности" умове. Но ако обичате, не вкарвайте науката в плоския свят на парите и бизнеса. Колко била консумирала БАН и колко била "генерирала". Това не ви е ЕТ или ООД. Това е национална сигурност, планиране на интелектуалното и образователно ниво на бъдещото поколение поданици на тази страна.
Ако все пак не можете да излезете от плоската матрица на бакалските сметки - вижте колко пари "консумира" и "генерира" NASA на година...

30.08 2015 в 11:43

Никой ли не разбира, че БАН е една институция, която от много време (вече повече от 20 години) само консумира паричен ресурс без да генерира кой знае колко приходи. Нали знаете основната мантра на успеха: пари генерират пари прим! От това просто не може да се избяга! Не може само да се инвестира, без да се очаква никакви възрвъщаемост. Според мен на всички българи, особено на тези, които работят в БАН трябва да им се прочете една лекция на тема "Как да живеем и добре и да имаме достатъчно пари". Явно никой не им е говорил на тази тема или ако го е направил, то е било прекалено отдавна, по времето на предния строй. Та, днес вече сме в условията на една пазарна икономика и трупане на капитал. Нещата са много различни и човек трябва да се приспособява към динамиката, която се налага, ако иска да оцелява. Вече не става: Аз ще си правя моето, колкото и да е безполезно то, пък тя държавата така или иначе ще ме дотира, ако ще да съм милиони на загуба. Трябва да се мисли в перспектива. С какво може да е полезна космическата наука така, че към нея да има инвеститорски интерес. Така хем астрономите ще живеят добре, хем ще си правят това дето им харесва. Но първо трябва да се започне с промяна в начина на мислене.
А това, че нямало туристически турове там, не е вярно. Има си и още как, Цените са смешни: 3 лв/ възрастен и 1лв/дете. Ама ясно е, че с едноцифрена цена не може да се изхрани цялата обсерватория. То е ясно, че да речеме 3-4 месеца туристи няма, по много ясно обясними причини. А и това не е устойчив доход. Така, че мислете за нещо, което да е перспективно във вашата област за дълго време. Това е моят съвет.
Все пак съм бил в САЩ и знам как са нещата в икономиката.

30.08 2015 в 10:52

Драга Чери,нещо не си разбрала.
Тук става въпрос единствено за това,че малка група от тъпунгери,които се образоват на платените им митинги от америка за Бълтария или от рекламите по телевизията като горният "асд",но същевременно имат огромно самочувствие и желаят да налагат своето мизерно светоусещане на всички нас.

Те затова непрекъснато стават за смях като в случая,но е крайно време да почнем да ги навираме в кучи гъз.

Аз не съм виновен че са нещастни,глупави и некадърни,и затова непрекъснато търсят виновници за своето нещастие.