Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Решено: 4-годишните задължително на предучилищна най-късно до 2023 г.

Депутатите приеха и финансовите компенсации за неприети в градините деца

OFFNews 09 септември 2020 в 15:15 3407 0

Четиригодишните деца ще посещават задължителна предучилищна подготовка. Разширяването на предучилищната подготовка трябва да влезе в сила най-късно до 2023 г., прие на второ четене Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование. 

Ако в даденото населено място има достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и преди 2023 г.

Просветното министерство смята, че задължителната детска градина ще помогне за преодоляването на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите и ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система. 

От левицата са скептични, че това ще се случи. Според БСП образователната ни система все още не е готова да отговори на това предизвикателство.

"Ние не сме против пълното обхващане на децата. И ние основателно считаме, че няма как да въвеждаме задължителност и да казваме, че до 2023 година ще създадем условия", заяви секретарят на БСП Ирена Анастасова.  

Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов заяви, че задължителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде важен социален инструмент, "който трябва да осигури спокойствие на българските семейства така, че те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране".

Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че предучилищната възраст е ключова за детското развитие и въвеждането на задължителното образование на 4-годишна възраст е необходимост.

"Тя е ключова. Да пресечем възпроизводството на неграмотността от поклонения на поколения, всички държави вървят в тази посока. За България тя е още по-важна предвид големия процент деца от семейства, в които липсва отношение към образованието, чийто майчин език не е български и за които ранното включване в детска градина е критично важно за тяхното по-нататъшно обхващане", обясни той. 

Според него задължителният характер ще има положителен ефект.

До 20% от часовете в иновативните училища да се провеждат в електронна среда, приеха депутатите с окончателните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Дистанционното обучение може да се използва при грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства.

"Говорим за четири часа от едната страна и за половин час от другата, само за да компенсираме пропуските и то половин час ефективно педагогическо взаимодействие, а не безразборно гледане на телевизор или на друго електронно устройство", добави Вълчев. 

Финансова компенсация ще се изплаща на родителите и за децата, които не са приети в детска градина, приеха депутатите.

Предложението е на управляващите и ще осигури равни възможности за образование и за децата в малките общини.

До месец ще бъде изработена и наредба след разговори между социалните партньори, поясни депутатът Миглена Дамянова.

Предложението на ДПС за изцяло безплатни детски ясли и градини не беше прието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews