Река Тунджа трови крави в Ямболско

OFFNews 16 август 2017 в 11:20 2607 2

Снимка sxc.hu

Ямболски фермери се оплакаха, че кравите им са се отровили след като са пили вода от река Тунджа. Техни селскостопански животни пили от водите на реката и загинали. Екоинспектори вече проверяват изливат ли се отрови в района на ямболското село Кукорево, съобщава Нова тв.

Илчо Илчев от ямболското село Кукорево отглежда близо 70 крави. В неделя, животновъдът води добитъка си на обичайния водопой край река Тунджа.

Минути след като кравите пият от водата, падат като покосени, сподели той.

Ветеринарният лекар Мария Тодорова обяснила на фермера, че кравите са здрави и става въпрос за силно отравяне.

Животновъдът и хора от селото твърдят, че водите на Тунджа са токсични.

Друг сигнал за промишлено замърсяване на Тунджа в района имало само преди две седмици, когато реката почерняла от измряла риба.

Притеснени за екоравновесието в района, животновъдите звъннали и на телефон 112. Труповете на животните са откарани в екарисаж във Варна.

Хората в района, които отглеждат животни, се оплакват, че крави са абортирали, а други починали, след като пили вода от реката. Жителите на селото се опасяват, че има предприятия, които хвърлят отровни води край Тунджа.

Експерти от РИОСВ- Стара Загора са взели проби от реката. Чака се и становище от Агенцията по безопасност на храните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

senester

16.08 2017 в 12:04

Сега,много е важно фирмата,която трови водата и живота на хората около Тунджа,да не е на "наши" хора.Защото в този случай,просто пробите ще са ОК.А кравите са умрели,защото са пасли повече четирилистни детелинки,съгласно АБХ.

10538

1

Black Hex

16.08 2017 в 11:36

Къде са зелено-червените да протестират за опазването на Тунджата? А собственика на добичетата защо не спазва предписанията на РИОС и да пои кравичките само с бутилирана вода от магазина?
 
X

Да помогнем на украинските деца!