Разпитват евакуираните моряци от ''Вера Су''

OFFNews 07 октомври 2021 в 16:15 1141 0

Снимка БТА

В Добрич разпитват евакуираният екипаж на товарния кораб "Вера Су", който заседна край скалите на Камен бряг.

След лекарски преглед е установено, че всички моряци са в добро здравословно състояние, предаде БНР. Разпитът на деветимата моряци започна в 10 сутринта и продължи до 15 часа. 

Междувременно баржите за претоварване на заседналия кораб вече са на пристанището във Варна. Те са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

По думите на директорът на "Аварийна безопасност" Румен Николов плавателният съд е стабилен. Според него ако собственикът на кораба не изпрати заместници на евакуираните моряци, ще се наложи да се формира нов български екипаж.

„Не е възможно да се извършват каквито и да е дейности в състоянието, което се намира корабът в момента. Токът по кораба е спрян, не могат да бъдат отворени капаците. Но всичко това може да се извърши, когато е безопасно качването горе на кораба“, твърди той. 

Засега обаче качването на нов екипаж на борда изглежда малко вероятно заради тежките метеорологични условия край „Яйлата“.

Вълнението на морето днес е 3-4 бала, за утре се очаква увеличение до 4-5 бала, което означава вълни със средна височина от 2,5 метра. Очаква се и засилване на вятъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови