Разказът ''Талисманът'' от Красимир Бачков на изпита след VII клас

OFFNews 14 юни 2022 в 13:47 8591 0

изпити, НВО

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Тази сутрин в МОН бе изтеглен вариант 1 за изпитите на седмокласниците и десетокласниците

Разказа „Талисманът“ на Красимир Бачков трябваше да преразказват седмокласниците на националното си външно оценяване по български език и литература днес, съобщи МОН.

Теста с верните отговори и разказа вижте тук.

В него се разказва за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче, което оздравява. Историята е разказана в авторския текст от един от музикантите. Седмокласниците трябваше да я преразкажат от името на неутрален разказвач.

Разказът е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас, уточняват от МОН.

Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

На изпита - вход за гимназиите - днес се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища. Тестът по БЕЛ за седми клас включва 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени - избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Майстор Кольо Фичето е бил герой на текстовете, които седмокласниците са получили със задачи за четене с разбиране, за редактиране и езикови задачи. Седмокласниците са решавали също литературни задачи върху изучавани произведения. Изисквало се е и с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

10. клас

Днес се проведе национално външно оценяване по български език и литература и след 10. клас.

Учениците са работили с три текста – научен, медиен и художествен. Една от задачите е била свързана с формулиране на теза по темата „Човекът и общуването“, а друга е изисквала да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение – „Дърво без корен“ на Николай Хайтов.

На НВО се явиха 49 900 десетокласници в 1006 училища. Тестът им включва 23 задачи - 14 с избираем отговор, 6 - с кратък свободен, има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаването на текст (резюме, заявление или CV).

Изпитите по математика в VII и в X клас ще се проведат на 16 юни т.г. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна