Протест в Гърмен завърши със сбиване

OFFNews 04 септември 2015 в 13:29 2496 0

Протест в Гърмен завърши със сбиване

Пореден физически сблъсък между двама мъже от ромския квартал „Кремиковци“ и жители на Гърмен е станал снощи в землището на село Марчево. Ден преди това кметът на общината Минка Капитанова предупреди, че ситуацията отново излиза от контрол, съобщи БНР.

Въпреки забраната на община Гърмен за провеждане на протестни шествия, всяка вечер жители на селото излизат на демонстративен поход до разклона за квартал „Кремиковци“, в който трябва да бъдат съборени още 119 незаконни постройки. До физическата саморазправа се е стигнало след скандал между ромите и част от протестиращите.

С леки наранявания по главата след удар с тъп предмет е 36-годишен мъж от ромския квартал. След медицински преглед той е освободен за домашно лечение. Полицията води разследване по установяване на всички участници в инцидента. Два дни преди това сградата на общината осъмна с изпочупени прозорци. Кметът Минка Капитанова твърди, че са заплашвани и служители на общината. Закана за саморазправа е била отправена и персонално към нея, заради което тя ще поиска лична охрана.

Събарянето на незаконните къщи в ромския квартал започна в края на юни и две седмици след това бе преустановено заради жалба в Европейския съд по правата на човека, който издаде привременна мярка, изискваща да се спазва правото социално уязвимите семейства да бъдат подсигурени с временни жилища. Дирекция Национален строителен контрол удължи срокът за разрушаване на къщите на две от семействата, в които има деца с увреждания, до края на септември. Междувременно от контролната институция поискаха кметът на Гърмен незабавно да уведоми, дали е осигурен подслон на други пет семейства, чиито постройки предстои да бъдат съборени. Капитанова е изпратила писмо, в което твърди, че на хората са предложени жилища за временно настаняване. В периода от понеделник до петък идната седмица е обявена акция по принудително събаряне.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството