Протест срещу застрояването на морето посреща депутатите утре

OFFNews 06 февруари 2018 в 16:11 3640 0

Граждански протест срещу застрояването на малкото останали девствени части от родното Черноморие и другите красиви места в страната, пропуснати от бетоновозите, ще посрещне депутатите на задния вход на Народното събрание на утрешното им заседание.

Природозащитниците са гневни на народните представители, тъй като застрояването на земеделските земи бе прокарано по "втория начин" - в преходните разпоредби на закона за посадъчния материал. 

Президентът Румен Радев вече наложи вето върху скандалните промени, което протестиращите напълно подкрепят.

Ето и пълният текст на призива за протеста:

Ние, гражданите, обединени срещу застрояването на красивите места на България и унищожаването на земеделските земи, излизаме на протест срещу приетите от Народното събрание изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

С тези промени се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението. Целта на промяната е да се заобиколят съвременните изисквания и да се продължи елементарното и старомодно застрояване на красивите места на България по стари планове.

За нас гласуваните от Народното събрание разпоредби противоречат на чл. 21 от Конституцията на Република България и на целите на Закона за опазване на земеделските земи, които постановяват особена закрила за земеделските земи, определят ползването им само за земеделски цели и допускат промяна на предназначението им единствено по изключение при доказана нужда. С новите разпоредби вместо да осигури закрила, Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя чрез превръщането ѝ в урбанизирана.

В допълнение обръщаме внимание на народните представители, че строежът на апартаменти и леглова база извън населените места не е в интерес на развитието на туризма, от който печелят местните хора. Унищожаването на природната стойност и свръх предлагането на настаняване водят до по-малка заетост на съществуващите къщи за гости и семейни хотели и намаляване на доходите на местните хотелиери.

Присъединяваме се към мотивите на Президента за връщане на закона на Народното събрание, както по отношение на противоконституционното му съдържание, така и по отношение на противозаконното му приемане без достатъчно мотиви и без нужното обсъждане в парламента и в обществото.

Припомняме на народните представители, че са длъжни да спазват Конституцията на Република България и да съобразяват действията си с нея, и ги призоваваме да не одобряват повторно върнатите изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

Протестът ще се състои пред задния вход на Народното събрание на 7.2.2018 г. /сряда/ от 12.30 до 13.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови