Проф. Любомир Спасов: Байрям можеше да бъде опериран у нас

OFFNews 24 февруари 2017 в 09:01 4072 4

Снимка bTV

9-годишният Байрям, на когото фондът отказа лечение в Германия, можеше да бъде опериран и у нас, смята директорът на правителствена болница проф. Любомир Спасов.

Макар след обществения натиск МЗ да реши да подпише документа за лечението на момчето в германска клиника, проф. Спасов е убеден, че "това може да бъде направено в България, мога да го направя и го твърдя.”

Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия в понеделник, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване с мотива, че процедурата може да бъде извършена и в България.

Въпреки това, след прегледи в правителствена болница, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в чужбина.

„Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент”, смята Спасов.

„Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено”, добави Спасов.

По думите му детската трансплантация е операция, която развива всички медицински специалности и може да бъде правена в България.

Преди дни в интервю за bTV адвокат Христина Николова коментира, че единствената причина да бъде отказана трансплантация на Байрям в Германия е желанието на проф. Спасов и д-р Панчев да извършат операцията у нас, защото за тях представлява и професионален интерес.

„Аз зная за този случай от 17 февруари, когато получих писмо за становище”, твърди Спасов. По думите му тежката трансплантация може да бъде извършена и в „Пирогов”, и в правителствена болница.

„Не познавам основанието на колегите от „Пирогов” за отказване, но може да бъде направена у нас”, поясни Спасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

1

Немец

24.02 2017 в 09:21

За това дете се харчат нашите пари и не разбирам ако работата може да се свърши у нас защо трябва да се оперира по чужбините....Медиите се вижда ,че вземат страната на родителите без да си имат и представа за реалното състояние на нещата....БГ ще загуби едни пари(всъщност ние)защото разни завистливи лекари използват създадената ситуация за разчистване на лични сметки....В крайна сметка консултанта (Спасов) е човека който трябва да даде мнение,а не адвокати,родители и прочее отрепки....,иначе за какво го питат,за да се саморазправят с него ли?