Привикаха шефа на Топлофикация в Перник да обясни за смрадта

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2018 в 08:57 2079 0

Изпълнителният директор на пернишката "Топлофикация" Любомир Спасов ще запознае общинския съвет със състоянието на дружеството и готовността му за новия отоплителен сезон. Това съобщиха от местния парламент.

На предстоящото заседание на общинския съвет в петък Спасов ще отговори и на въпроси относно частичната подмяна на въглища с биогориво.

Инвестиционно предложение на топлофикационното дружество предвижда в котлите на ТЕЦ "Република" да се горят и биомаса, шисти и RDF /модифицирано гориво от битови отпадъци/. Годишно ще се използват до 583 700т въглища, до 122 900 т биомаса, до 30 720 т RDF и до 61 440 т шисти. Перничани са обезпокоени от използването на RDF. В открито писмо от "Топлофикация" увериха, че няма опасност за здравето на хората.

При внезапна проверка в "Топлофикация" експерти от РИОСВ констатираха наличие на силна неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии, както и нерегламентирано изгаряне на отпадъци в инсталация за сушене на въглища.

Поне от месец Перник смърди зловещо, а вонята идва от ТЕЦ "Република". Подозренията на перничани са, че в в централата незаконно се изгаря боклук. Ръководството на свързаната с Христо Ковачки фирма, която е собственик на най-стария ТЕЦ в България, отрича.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови