Приют за бездомни кучета ще има в Пазарджик

Диана Варникова 10 ноември 2022 в 11:44 2671 0

Бездомни кучета

Снимка Авторът

Приют за кучета ще се строи в Пазарджик

Община Пазарджик започва изграждането на приют за безстопанствени животни, съобщи кметът Тодор Попов.

Оглеждат се няколко парцела в града и в близки села в региона, извън територията на населените места, като най-подходящото ще бъде избрано след анализ.  

Попов посочи, че ще разчита на експертизата на „Четири лапи”, с които общината си партнира и за зоологическата градина, както и на доброволците от РAW-Пазарджик, които години наред се грижат за бездомните животни в града и региона и имат подобно съоръжение в село Мало Конаре.

„През последните години в страната има изградени само два приюта – единият е в Троян и е с капацитет само за 21 кучета, а другият е в Павликени - за малко повече животни. Работната група от Пазарджик ще посети и двете места, ще се запознае с тяхното ноу-хау, ще изготви презентация как са се случили там нещата, като се има предвид, че  ние предвиждаме приютът да е по-голям – за около 100-150 животни“, допълни Попов.

Предвидено е изграждането на приюта да започне догодина и в Общинския бюджет, който трябва да бъде приет през февруари, да бъдат заложени необходимите параметри, числения състав и бюджета на това предприятие. 

„Надявам се до лятото на следващата година Пазарджик да има приют за безпризорни животни. По-мъдри хора от древността са казали, че който не обича животните, значи не обича и хората. Затова ние – аз и моят екип, а и по-голяма част от жителите на общината, обичаме животните, заяви Попов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови