Президентът в Скопие: Никъде в договора с България не пише, че трябва да променяме Конституцията

OFFNews 05 юли 2024 в 08:51 6361 3

Гордана Силяновска

Снимка БТА

Главата на Скопие Гордана Силяновска.

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва.

Пред телевизионния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да посъветват България", след като в Договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря.

"Нито един член в Договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че трябва да променим конституцията", заяви Силяновска.

На въпрос дали през следващите пет години ще произнесе името Северна Македония, Силяновска заяви:

"Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се казва така по конституция. Защо трябва да го повтарям? Гръцките колеги непрекъснато ли казват Република Гърция? Не. Уважавам договорите. Не е вярно, че ги нарушаваме, но някой друг ги нарушава".

Силяновска заяви, че в текста на клетвата за президент в Избирателния закон името на държавата не е променено и независимо че в конституцията то е Република Северна Македония, в закона е записано само Република Македония. Тя обясни, че по време на клетвата е произнесла единствено Македония (т.е. без "Северна"), но не е нарушила Договора от Преспа.

Тя каза, че не е искала да дразни някого, а се е държала "сократовски", както и че не е забелязала, че посланикът на Гърция е напуснала залата по време на клетвата, тъй като е била заета със събитието и не е мислила кой е в залата.

"Тези дни чувам, че и двата договора трябва да се спазват. Не нарушавам Преспанския договор, там пише, че трябва да променим документите (за самоличност) след отварянето на преговорните глави. ЕС решава кога да се отворят преговорните глави. Някой каза ли това? Гърция трябваше да го каже. Не само че не отворихме преговорните глави (след подписване на Договора от Преспа), но сега трябва да променим конституцията, за да започнем преговори", заяви Гордана Силяновска.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11524

  3

  Танас

  05.07 2024 в 15:41

  Никъде не пише, че тия требва да помиришат ЕС.... а я да ги побарам - сакат ли?

  1000

  2

  ime

  05.07 2024 в 09:52

  И с любезното съдействие на Българската комунистическа партия.

  3655

  1

  ImBlack

  05.07 2024 в 09:35

  Никъде в договора не е записано, че трябва да наричаме населението на РСМ "македонци". Те са бюрмовци - нация създадена от Коминтерна 1934 в Москва, с език създаден от Югославската комунистическа партия 1945 и е наложена с репресии от УДБА над българското население, с идентичност утвърждавана с измислена от болшевиките историческа легенда, управлявана и до днес от агенти на репресивния апарат на Югославия!
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството