Предложение за брак в двора на емблематичната къща на ул. ''Париж'' 1, вече е отворена за посетители (снимки)

OFFNews 30 юни 2023 в 09:44 3139 0

Париж 1

Снимка Аделина Ангелова

Предложение за брак в двора на къщата на ул. "Париж" 1

Дворът на емблематичната къща на софийската улица "Париж" 1 вече е реставриран и отворен за посетители. Сградата се намира непосредствено до Столична община, на ъгъла с ул. "Московска" и се ползва за нуждите на администрацията.

В двора всеки може да се полюбува на красивата барокова къща, проектирана от арх. Никола Лазаров преди 100 години. Той е отворен в работните дни между 9 и 17.30 ч. В двора е и стенописната украса чрез техниката „сграфито“, възстановена миналата година с доц. д-р Любомил Драганов от катедра „Стенопис“ на Националната художествена академия и неговите студенти.

Новината бе споделена от кмета Йорданка Фандъкова, която разкри, че там вече е направено и първо предложение за брак. 

"На „Париж“ като в Париж! Бързам да кажа, че Мирела каза „да“. Благодаря на Марти, който е един от младите юристи на Столична общината, че пожела да съм част от изненадата, която беше организирал за своята любима Мирела", написа кметицата и сподели снимки от този момент.

"Част от красивите снимки са на Иван Шишиев, който се оказа главният виновник за тази любов. Марти и Мирела, които работят в различни направления в общината, се запознават по време на деня на отворените врати за изложбата на Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia, която организирахме през зимата. И затова с Иван с радост бяхме свидетели на тяхното обещание за любов", пише Фандъкова.

Къщата на улица "Париж" 1 е построена през 1921 г. за Киро Стефанов – сливенски фабрикант, брат на тогавашния министър на финансите. Била е жилище и приемна и е дело на един от блестящите възпитаници на френската архитектурна школа арх. Никола Лазаров. Повечето от неговите сгради в София днес са паметници на културата.

Къщата е одържавена през 1947 г. и оттогава е административна сграда. Представлява триетажна постройка с мансарден етаж, смес от неоренесанс и сецесион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика