Преасфалтират Цариградско за 23 млн., ремонт и по Дондуков (обновена)

Владислава Тричкова 20 март 2015 в 13:29 9994 22

Започват ремонти на столичните булеварди "Цариградско шосе" и "Дондуков".

Договорите за тях между Столична община и "Трейс Груп Холд" са подписани на 13 и 16 март.

Договорът от 13 март предвижда преасфалтиране на "Цариградско шосе" за 23 213 340 лева. Договорът е с обединение "Цариградско", в което основната фирма е "Трейс Груп" (95%), а нейният партньор е "Инжпроект".

Предвижда се рехабилитация на два подобекта:

Бул. "Цариградско шосе" от бул. "П. Яворов" до надлеза над бул. "Г.М. Димитров", включително надлеза над бул. "Михай Еминеску" и локалното платно южно от булеварда в участъка от надлеза над бул. "Г.М. Димитров" до бул. "Ал. Малинов";

Рехабилитация на бул. "Цариградско шосе" от надлеза над бул. "Ал. Малинов" до Околовръстен път София, без надлеза над "Копенхаген".

Ремонт ще се прави и по бул. "Дондуков". Финансирането е осигурено от Общината и възлиза на 7 291 082 лева. Договорът между Столична община и директора на фирма "Трейс Груп Холд" АД Мирослав Манолов е от 16 март.

Той предвижда реконструкция на трамвайния релсов път, пътните платна и контактно-кабелната мрежа на въпросния участък от бул."Дондуков" и релсовия път по ул. "Кракра" до бул. "Янко Сакъзов". Ще бъде изграден нов релсов трамваен път с дължина 2357 метра и контактно-кабелна мрежа с обща дължина 2500 метра.

По договора ще бъде реконструирана и тролейбусната контактна мрежа от кръстовището на бул. "Дондуков" и бул. "В. Левски" до ул. "Кракра", включително и двете кръстовища.

Пероните в района на трамвайните спирки също ще бъдат подменени с нови, нови ще са тротоарите, ще бъде ремонтирана и светофарната уредба.

Новите пътни платна ще бъдат изградени от асфалтобетонна настилка, пише в договора.

Това не означава, че махаме паветата. Те ще бъдат пренаредени, а асфалт ще има само в участъка, където и сега настилката е асфалт, уточни за OFFNews зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

"Чисто визуално няма да има промяна. Ще има пререждане на паважната настилка, ще се повдигат бордюрите, ще се сменят шахти, капаци", допълни той. 

Срокът за изпълнението на договора е 75 календарни дни.

Финансирането и по двата договора е осигурено от бюджета на Столична община. 

След като спрат дъждовете ще започнат ремонти и на вътрешноквартални улици в столицата, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на думите на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Общо бюджетът за вътрешноквартални улици е около 15 млн. лева, цитирам по памет. Тези средства се разпределят спрямо приоритетите, подадени от районните кметове. Тези улици, които са в по-критично състояние, предстои да бъдат ремонтирани, когато климатичните условия позволят.”

В момента се изпълнява и проект за цялостната променя на осветлението в няколко района на София - ж.к. „Дружба”, бул. „Цариградско шосе”, Централен район и Банкя, припомня Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!