Правна помощ за ромската общност в община Монтана

OFFNews 17 октомври 2023 в 13:12 939 0

лого

В община Монтана се провеждат правни консултации, чрез които се осигурява системна подкрепа на ромите при търсене и намиране на работа, попълване на необходимите документи и предприемането на други необходими стъпки. Предоставените безплатни услуги са насочени към помощ за получаване на валидни документи за самоличност (акт за раждане, лична карта или еквивалент), предотвратяване на загубата на права, подкрепа при подаване на заявления за социални услуги, активиране на безработните, консултации на семейства, работещи (или планиращи да работят) временно в чужбина, свързани с права и задължения във връзка с образованието на децата, социални проблеми, законови изисквания за работа и други.

Към момента са проведени консултации в:

- с. Долно Белотинци, общ. Монтана – 17.08.2023 г.
- с. Лехчево, общ. Бойчиновци – 23.08.2023 г.
- с. Долно Белотинци, общ. Монтана – 24.08.2023 г.
- с. Долно Белотинци, общ. Монтана – 07.09.2023 г.
- с. Владимирово, общ. Бойчиновци – 04.10.2023 г.
- с. Долно Белотинци, общ. Монтана – 04.10.2023 г.

До 30 април 2024 г. ще бъдат предоставени 300 часа правна помощ.

Правната помощ се осъществява в рамките на изпълнението на проект "Интегрирани подходи за приобщаване на ромската общност в Монтана и Бойчиновци", подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Основната цел на проекта е чрез ефективни интегрирани подходи да се създадат устойчиви механизми за подобряване на състоянието и възможностите на хората, живеещи в една от големите и маргинализирани ромски общности в Северозападна България - тази в община Монтана и община Бойчиновци (около 8500 души).

Очакваният ефект е създаването на трайна промяна на нагласите спрямо ромската общност в област Монтана чрез реализирането на допълнителни мерки за подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация. Крайната цел на проекта, с финансиране от 735 970 евро, е създаването на трайни модели за включване на ромите в управлението на местната общност.

Партньори по проекта на Община Монтана са Община Бойчиновци; фондация "САВОРЕ", Самоков, фондация "Развитие на Северозападна България", Монтана; и Общинска детска градина "Баккаборг", Рейкявик, Исландия.

Настоящата публикация е в изпълнение на проект № BGLD-3.002-0018-C01 „Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци“ подкрепен от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки