Правителството предлага за орден ''Стара планина'' бившия ректор на ХТМУ проф. Камен Велев

OFFNews 08 юни 2022 в 16:20 2301 0

Росен Плевнелиев, Камен Велев

Снимка ТУ-Габрово

Проф. Камен Велев и президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев. Проф. Велев получава орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен, 2016 г.

Правителството предложи за орден "Стара планина" бившия ректор на Химико-технологичния и металургичен университет в София проф. Камен Велев.

Орденът се връчва от президента, затова предложението на кабинета е отправено до Румен Радев.

То е за орден първа степен (без лента и без мечове) "за неговите големи заслуги в областта на техническите науки".

Камен Велев е завършил специалността „Автоматика и телемеханика“ в Ленинградския електротехнически институт през 1967 г. През 1973 г. е кандидат на техническите науки с дисертация, защитена в Московския енергетичен институт. От 1981 г. до 1989 г. е доцент във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ), а от 1989 до 2010 г. - професор там. В периода 1991-1993 г. проф. Велев ръководи катедра „Автоматизация на производството“ във ВХТИ, а от 1993 до 2003 г. е ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ), както е преименуван същият университет.

Научните интереси на проф. Велев са в областта на теорията на автоматичното управление и на приложната статистика. Ръководил е над 50 дипломанти и четирима докторанти. Има 7 издадени учебника, 2 учебни помагала, 2 монографии и повече от 100 научни статии и доклади.

Проф. Велев е бил председател на Съвета на ректорите от 1998 до 2003 г., както и заместник-министър на образованието и науката в периода 2003-2005 г. Председателствал е и е членувал в множество научни съвети и комисии, професионални организации и национални и международни форуми, сред които са Научният съвет към Института по управление и системни изследвания на БАН, Съюзът на учените в България, Съюзът на химиците в България, Техническият комитет по проектиране на системи за управление към International Federation of Automatic Control и др.

За своята дългогодишна и богата научна дейност проф. Велев е удостояван със званието Офицер на ордена на Академичните палми (Франция) и орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови