Потопът отказа туристи да идват в България

OFFNews 25 юни 2014 в 21:26 3590 5

Потопът отказа туристи да идват в България

Потопът във Варна е довел до отказ на резервации на туристи, съобщиха от икономическото министерство, цитирани от bTV.

Засега откази има основно от руски и украински туристи.

Засега няма откази от туристи от Западна Европа, които планират почивките си много по-рано.

Хотелиерите както по Северното, така и по Южното Черноморие очакват трудно лято, въпреки че само през тази седмица у нас се очакват 180 000 чуждестранни туристи, а за целия месец юни техният брой е 720 000.

От Института за анализи и оценка на туризма отчитат 60% спад на уикенд пътуванията до морето, които са особено популярни през последните години. Основната причина за това са лошото време и дъждовете, коментират от института.

Според чиновниците виновни за намалението на туристите са и медиите, публикували кадри от бедствието и истории на закъсали по курортите туристи.

По думите им историите са преувеличени, но кадрите са били публикувани в световните агенции и това няма как да не се отрази на летния бизнес.

Според специалисти обаче пороите няма да се отразят на туризма в дългосрочен план, тъй като летовниците приемат със снизхождение форсмажорните обстоятелства.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира пред агенция "Фокус", че за месеца се очаква около 720 000 чужденци да посетят България, а за целия сезон бройката им да бъде 2 200 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови