Поморие спасява общинската болница със заем

OFFNews - Бургас 28 декември 2017 в 14:54 2236 0

МБАЛ Поморие

Безлихвен заем, който да стабилизира местната болница, планират от Община Поморие. Лечебното заведение затвори врати за близо седмица през тази година, заради проблеми с финансирането. То пък е следствие и от извършената надлимитна дейност, която не се заплаща, посочва кметът Иван Алексиев.

Има определени задължения МБАЛ Поморие. Ние, тъй като са търговско дружество, няма как да им отпуснем субсидия. Ще им отпуснем безлихвен заем. Естествено – с решение на общинския съвет“, пояснява Алексиев.

С него ще бъдат погасени старите задължения на болницата и ще бъде закупена нова апаратура. Обновяването на техниката ще позволи да се извършват повече дейности и да се работи по повече клинични пътеки, което да увеличи приходите на лечебното заведение, смята кметът. Като друг проблем той посочва стойностите на самите клинични пътеки, които не са променяни от години.

Минималната работна заплата стана 510 лв., клиничната пътека не е пипана 10 години“, казва Иван Алексиев.

Ако бъдат завишени цените на пътеките и с финансовата инжекция към болницата, тя може да бъде стабилизирана, смята кметът на Поморие. Заемът, който той предвижда да бъде отпуснат, ще е около 1 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови