Почина доц. Пламен Данков от Софийския университет

Александра Маркарян Последна промяна на 30 декември 2020 в 10:38 5969 0

Снимка Софийски университет

Почина доц. д-р Пламен Данков - преподавател във Физическия факултет на Софийския университет, съобщи Алма матер.

Доц. Данков е издъхнал на 27 декември.

Опелото ще се състои на 31 декември 2020 г. от 15:30 ч. до църквата на Централни софийски гробища.

Пламен Данков завършва висшето си образование във Физическия факултет през 1980 г. по специалност физика, а през 1988 г. придобива научна степен доктор (Радиофизика и физическа електроника). Цялата му трудова дейност преминава във Физическия факултет. Разработил е и е бил титуляр на курсовете по основи на радиоелектрониката, увод в комуникациите, микровълнова и безжична техника и др. Той е основател и дългогодишен ръководител на успешните магистърски програми „Безжични мрежи и устройства“ и „Аерокосмическо инженерство и комуникации“. Ръководи катедра „Радиофизика и електроника“. Автор е на учебници и учебни пособия.

Научните интереси на доц. Данков са в областта на характеризиране на материалите в микровълновия обхват, микровълновите антени, ферити и феритни устройства, биологичното влияние на микровълните, плазма и сензори за измерване на плазма, малки (микро- и нано-) спътници и др. Автор е на над 100 научни публикации, голяма част от тях в списания с импакт-фактор, има стотици цитирания в издания от неговата област на научни изследвания.

"Приживе доц. Данков си спечели име на безспорен авторитет в областта на микровълновата физика и техника - пишат от Софийския университет. - Доказа се като талантлив лектор, който по неподражаем начин владее студентската аудитория. Благодарение на него стотици физици придобиха дълбоки и систематични знания по електроника и микровълнова физика. За всички, които го познаваха, неговата работоспособност и ентусиазъм през всичките години работа във Физическия факултет будеше голям респект."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови