Пейки сменят колите по Съборна - пешеходна зона от Св. Неделя до Градската градина

Предвижда се и по ул. "Шишман" да спрата колите, заяви кметът на "Средец" Трайчо Трайков

OFFNews 15 май 2020 в 13:30 4135 1

Ново място за пешеходци в София - част от централната улица "Съборна" ще бъде затворена за коли и ще осигури връзка за хората между Градската градина и Витошка.

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, който заедно със зам.-кмета по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, съветникът от "Спаси София" Борис Бонев
и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков представи проекта за промяна на улицата между "Леге" и "Княз Александър I". 

Движението в участъка между "Леге" и "Цар Калоян" ще е еднопосочно, ще се премахне перпендикулярното паркиране до северния тротоар, ще се обособят места за успоредно паркиране покрай южния тротоар

Предвижда се и поставяне на пейки, стойки за колела, кашпи и кошчета за отпадъци, засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи, предоставяне на възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат декинги, навеси, огради и др.

"Целта на промяната на ул. "Съборна" е да даде възможност за създаване на добра пешеходна 
връзка между пл. "Света Неделя" и Градската градина. През 2017 г. екипът на проф. Ян  Геел посочи, че най-привлекателно място в центъра е Градската градина. Липсващите пешеходни връзки бяха предмет на конкурса за нова визия на пл. "Св. Неделя", спечелен от екипа на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас. Неговият екип има ангажимент за окончателната промяна на цялата зона, затова сега предлагаме временна трансформация на улицата", обясни арх. Здравков. 

Трябва смело да работим за разширяване на пешеходните зони в историческия център, защото Стара София заслужава да бъде преоткрита и показана с целия ѝ блясък, обясни независимият съветник Борис Бонев, който е съвносител на доклада до СОС. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, подчерта той. 

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков обясни, че се предвижда пешеходна зона да стане и ул. "Иван Шишман", което се приветства и от живущите, и от бизнеса.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

15.05 2020 в 19:47

"Баба Яга" си е в Борисовата градина. Това място, на което искате да правите екстремен спорт, е много популярният кът: Магарешкият рай. Всъщност днес то е доста запуснато, защото има някакво боклучаво заведение, но майките с бебешките колички и малките деца минават оттам, пресичайки "Гурко" и "Васил Левски", за да дойдат на разходка и за да се приберат вкъщи. Какъв екстремен спорт?! Какво искате да стане – неориентирани или направо хулигански предимно момчешки групи, бира и риск. Никой повече няма да може да припари в Княжеската детска градина, нещо много мечтано от управниците на онова 45годишно владичество! Оставете градината на мира, осветете я, направете я безопасна, сложете охрана и ограда. И основно важно - преместете паметника на окупатора в двора на руския посланик, стига украинския и посланиците на другите съветски републики да не се обидят. И помнете - това е Детска градина, съжителстваща със старата Зоологическа градина с ценна и забележителна растителност и под контрол.