Пазарджик сваля данъците за сгради и МПС за сметка на приходи от соларния парк

Диана Варникова 12 март 2023 в 15:35 3161 0

Тодор Попов

Снимка Архив

Тодор Попов

Данък сгради и данък МПС да бъдат намалени съответно с 15 и с 10 процента предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът на Пазарджик Тодор Попов. Предложението ще бъде разгледано на сесията през април, съобщи самият Попов и допълни, че общината е готова с разчетите с какво могат да бъдат облекчени гражданите за сметка на бъдещите постъпления от общинския соларен парк.

„Хората го заслужават, а ние сме намерили други приходоизточници, с които да обезпечим важните публични услуги. Това е първа стъпка от една амбициозна програма, която сме изготвили и предстои да оповестим“, каза Попов. Той уточни, че не става въпрос за местните такси, те подсигуряват важни услуги като сметосъбирането, но таксата трябва да отговоря на разхода за услугата, докато при местните данъци няма такова изискване. "Затова от следващата година гражданите на община Пазарджик ще плащат 15% по-малко за данък сгради и 10% по-малко за данък МПС. Искам да подчертая, че ние сме първата община, а най-вероятно и последната, която ще направи това през тази година, защото в другите общини положението е финансово деликатно и няма как колегите да си позволят такова нещо. С осигурените допълнителни средства от соларния парк ще бъдат подпомогнати културата, образованието и спорта. Общината ще направи програми за подпомагане на деца с изявени таланти и възможности, независимо в каква сфера – в спорта, образованието и т.н., ще бъдат подпомогнати изявени и талантливи деца, които нямат финансови възможности, ще има програми за стимулирането им. С останалите средства ще се подпомогнат клубове, ансамбли и оркестри. Очакваният приход в бюджета от общинския соларен парк ще възлиза на минимум 5 милиона лева годишно, благодарение на което може да бъде намалена част от нетната сума за данъци на жителите на общината и да бъде подсигурена голяма част от издръжката на спортните клубове, както и финансовото подпомагане на младите семейства. „Предварително мога да кажа, че предвиждаме сумите за стимулиране на младите семейства да са 1000, 3000 и 5000 лв., съответно за първо, второ и трето дете, като предвиждаме около 1 милион лева да заделяме за този стимул с цел община Пазарджик да стане притегателен център за младите хора", коментира Попов.

Предложението за намаляване на местните данъци в Община Пазарджик е качено на интернет страниците на Община Пазарджик и Общински съвет – Пазарджик. На 11 април т.г. предстои обществено обсъждане на предложението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!