Патриарх Неофит: Бог да пази децата на България

OFFNews 01 юни 2020 в 12:13 1539 0

В първия ден на юни, когато отбелязваме Международния ден на детето, отечески ви приветстваме с празника, като се обръщаме към всички вас със сърдечен архипастирски благослов и искрени благопожелания за чиста радост и изобилна божествена светлина, която да огрява душите и сърцата ви, да ражда усмивки, благост и взаимна любов между вас, във вашите семейства, и неизменно да озарява житейския ви път.

Това се казва в обръщението на българския патриарх Неофит за Международния ден на детето, съобщиха от Българската патриаршия. 

"Децата са най-скъпото и най-свидното на всеки човек, на всяко семейство и на всеки народ. Те са благословение както за своите родители, така и за цялото ни общество - тези, които отглеждаме и за които се грижим с най-усърдна грижа, които ни носят искрена радост, както и тези, към които гледаме с надежда за утрешния ден", заявява Негово светейшество. 

И подчертава, че "за нас, като християни и чеда на светата Църква Христова, те са и онзи неизменен образ на чистотата и невинността, към който нашият Господ ни призовава да се стремим всеки ден, като се уподобяваме на тях в мислите и действията си: "... истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". (Мат. 18:3).

Тези думи на Спасителя, изречени преди две хилядолетия, запазват своята вярност и своята валидност и за нас днес, защото в тях се съдържа вечна и неизменна истина, заявява патриарх Неофит.

"Нека пазим децата на България чисти и непокварени, нека се грижим за тях не само материално, но и духовно, да ги възпитаваме още от люлката в Божията истина и в Божия път, в добрите вековни традиции на православния ни народ, който е оцелял през вековете, съхранявайки и до днес своята държавност и народностно самосъзнание, своята духовна и културна идентичност и вътрешно единство само благодарение на спасителната си православна християнска вяра.

Бог да пази децата на България! Честит и благословен празник!", отправя благослов българският патриарх в своето обръщение за Международния ден на детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови