Папа Франциск кацна в София

OFFNews 05 май 2019 в 09:49 3742 2

Снимка Кадър Нова тв

Папа Франциск пристигна в София. На летището го посрещна премиерът Бойко Борисов. Двамата разговарят на 4 очи в една от залите на аерогарата.  

„Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят - Негово Светейшество Папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви“, заяви министър-председателят Борисов. По думите му посещението на папа Франциск е голяма реклама за България то фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава че демократичните процеси са необратими. Според премиера Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Деца в народни носии поздравиха папата на червения килим. Светият отец идва у нас със свита от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред тях, освен държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и кардинал Леонардо Сантри, който отговаря за католическата църква в България, са също вътрешният и външният министър на Ватикана.

Папа Франциск потегли от римското летище Фиумичино, София е първи етап от 29-ата му апостолическа задгранична обиколка. Официалното му посрещане ще бъде в президентството, защото папа Франциск е държавен глава на Ватикана. 

Предвидени са срещи на папата с патриарх Неофит, с представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус. Във вторник папата ще отпътува за Северна Македония.

Полетът на папата е AZ 4000 на авиокомпания "Алиталия", която от 60-те години "придружава" папите по време на апостолическите им пътувания зад граница. Папата пътува със самолет "Еърбъс" А321-112, наименован "Херцогски дворец Виджевано". Със същия самолет във вторник ще пътува и за Скопие, а после ще се прибере в Рим на летище Чампино в 20,30 ч. местно време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews