Откриват паметника на Панчо Владигеров в Борисовата

OFFNews 22 април 2019 в 07:12 4093 0

Официалното откриване на възстановение бюст-паметник на Панчо Владигеров ще се състои днес на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина. 

Събитието е част от Националната програма за честване на 120-годишнината от рождението на големия български композитор.

На откриването ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община; проф. д-р Панчо Владигеров-младши, внук на композитора; Величка Владигерова, съпруга на Александър Владигеров – син на композитора; Надя Сотирова, директор на Къща музей „Панчо Владигеров“ в София; скулпторът-реставратор Марин Марков, представители на Инициативния комитет по възстановяването, на творчески съюзи, образователни и културни институции.

През 2018 г. е създаден Инициативен комитет за възстановяването на откраднатия преди години от Борисовата градина бюст-паметник на Панчо Владигеров. В комитета се включват наследниците на композитора и представители на образователни, творчески и културни институции в България - Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”, Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Софийска филхармония, Къща музей „Панчо Владигеров” – София, Фондация „Духовно наследство на Панчо Владигеров” и Фондация „Панчо Владигеров”. Комитетът внася предложение и получава одобрението на Столичния общински съвет за повторното изграждане на паметника.

Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век, като Панчо Владигеров лично му позира за него. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора. За щастие, преди години дъщерята на скулптора - Олга Първанова, дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява там.

След откриването на това единствено запазено копие на оригиналния бюст, с цялостното му възстановяването се заема скулпторът-реставратор Марин Марков. Неговият екип изработва новата отливка, почиства съществуващия мраморен постамент, възстановява надписите и извършва цялостния монтаж на паметника, така че да върне оригиналната му визия и блясък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови