Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско

OFFNews 29 октомври 2018 в 17:37 1443 0

Две първични огнища на причи грип са открити в животновъдни обекти, предназначени за гушене на патици мюлари, намиращи се в хасковските села Гарваново и Малево.

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването е предприето  хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти. Ще бъдат извършени почистване и дезинфекция в птицевъдните ферми.

Определени са 3-километровите предпазни зони и 10- километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забраняват се движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона, както и провеждането на пазари и изложби на открито.

В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

Извършва се епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

БАБХ напомня, че спазването на мерките за биосигурност е ключов елемент в превенцията срещу заболяването. Фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вируса.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови